Linkovi

Australija ponovo ukinula vizu Novaku Đokoviću


Novak Đoković
Novak Đoković

Australija je drugi put zaredom ukinula vizu Novaku Đokoviću zbog njegovog prava da ostane u toj zemlji nevakcinisan.

Odluka ministra za imigraciju Alexa Hawkea znači da se prvi teniser svijeta sada suočava sa deportacijom.

Međutim, 34-godišnji Đoković može pokrenuti još jedan pravni proces kako bi ostao u Australiji.

Prvi reket svijeta trebao je igrati na Australian Openu, koji počinje u ponedjeljak, 17. januara.

Ministar Hawke je naveo u saopštenju da je ovu odluku donio na osnovu javnog interesa.

Kako je naveo, odlučio je uz "pažljivo razmatranje informacija" koje su mu dostavili Odjeljenje unutrašnjih poslova, granična policija i Novak Đoković.

On je naveo i da je Vlada Australije posvećena zaštiti granica te zemlje, posebno u kontekstu COVID-a 19.

Đokoviću je viza prvi put ukinuta ubrzo poslije njegovog dolaska u Melburn 6. januara, nakon što je australijska granična policija rekla da "nije pružio odgovarajuće dokaze" da bi dobio izuzeće od vakcine.

Bila je i ogromna reakcija javnosti u Australiji, koja je provodila neka od najdužih i najstrožih karantina na svijetu zbog pandemije COVID-a 19.

Đoković je bio priveden, proveo je sate u imigracionoj kontrolnoj sobi na aerodromu, a zatim dane u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante.

Nekoliko dana kasnije sudija je poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize Đokoviću i naredio njegovo puštanje, presudivši da su granični službenici ignorisali ispravnu proceduru kada je on stigao u Australiju.

Novak Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je da se priprema za turnir na Australian Openu čiji je rekorder sa devet titula.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG