Linkovi

70 godina Auschwitza: zapaljene svijeće i položeni vijenci


Preživjeli holokausta su se danas okupili u znak sjećanja na oslobađanje najstrašnijeg logora smrti u povijesti čovječanstva.

70 godina nakon što su sovjetski vojnici ušli u Auschwitz kako bi pronašli leševe na gomilama i oko 7 hiljada još živih zatvorenika , od kojih su mnogi bili na samrti, a njih 130-oro djeca , na ceremoniji je danas bilo oko 300 preživjelih logoraša.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je sramota da Židovi u Njemačkoj danas bivaju nerijetko izloženi uvrijedama, prijetnjama, i nasilju, a američki predsjednik Barack Obama je u svojoj poruci povodom godišnjice izmedjuostaloga kazao da odavanje pošte ubijenima,ali i preživjelima Holokausta priznavanjem dostojanstva svakom čovjeku, a od nas sviju zahtijeva hrabrost da stanemo u obranu progonjenih, da dignemo glas protiv mržnje...Nedavni teroristički napadi u Parizu, kazao je američki predsjednik, služe kao bolno podsjećanje na našu obavezu da osudimo anti-semitizam u svim njegovim oblicima i da se borimo protiv njega - uključujući negiranje ili trivilizaciju Holokausta.

U okviru genocidnog plana Adolfa Hitlera protiv Evropskih Jevreja - nazvanog Konačno Rješenje - Final Solution - više od 1, 3 miliona ljudi je završilo u Aushwitzu u Poljskoj, izmedju juna 1940 i januara 1945.

Oko 1.1 njih - većinom Evropski Jevreji, je ubijeno u gasnim komorama, ili su umrli od torture, gladi i bolesti. Nacistički režim je ubio oko 6 miliona evropskih jevreja, od ukupno 11 miliona koliko ih je bilo prije rata.

U Auschwitzu, održana je ceremonija polaganja vijenca, zapaljene su svijeće, a malobrojni preživjeli su stajali kod zida smrti, uz koji je ubijeno na hiljade ljudi. Preživjela, Eizbieta Soczunska kaže da su svi oni u mislima i dalje u logoru, usprkos godinama koje su prošle.

U mislima smo još uvijek ovdje. Čak i ako nisu tu svi osobno, želimo naglasiti da sva djeca Auschwitza danas ovdje stoje, rekla je ona.

Ne razumijem zašto u svim zemljama u svijetu postoji toliko mnogo terorista. U Engleskoj, u Americi. Zašto? Šta možemo učiniti? Hitler se nalazio u Njemačkoj, u srcu Evrope, ali teroristi su u cijelom svijetu. Ne znamo ni gdje žive. To je užasno, kaže Henri Kichka, preživjeli holokausta.

Na listi prisutnih su se nalazili čelnici Njemačke i Austrije, francuski predsjednik Francois Hollande, na čelu američke delegacije je bio ministar financija Jack Lew, dok među prisutnima nije bio ruski predsjednik Vladimir Putin, a rusku delegaciju je predvodio njegov šef kabineta Sergei Ivanov.

Sinoć je u Krakowu održan specijalan prijem, 75 kilometara od Auschwitza, kojeg je organizirao Svjetski jevrejski kongres Tom skupu su prisustvovali preživjeli koji su se upisali u knjigu sjećanja. Na skupu je govorio i poznati filmski režiser Steven Spielberg, koji je rekao da se Jevreji ponovo suočavaju sa mračnim demonima netolerancije anti-semita koji im ponovno žele oduzeti identitet. Svjetski Jevrejski kongres i Fondacija Shoah, koju je Spielberg osnovao, pomogli su da se preživjeli dovedu u Auschwitz na ceremoniju obilježavanja 70-te godišnjice.

Današnja ceremonija sjećanja u logoru u kojem je ubijeno oko milion i po ljudi, možda je posljednja velika godišnjica kojoj su preživjeli prisustvovali u velikom broju. Najmlađi od njih su danas stari više od 70 godina.

XS
SM
MD
LG