Linkovi

AstraZeneci dodijeljena sredstva za razvoj antitijela kojima se liječio Donald Trump


A general view of AstraZeneca offices and the corporate logo in Cambridge, England, Saturday, July 18, 2020.
A general view of AstraZeneca offices and the corporate logo in Cambridge, England, Saturday, July 18, 2020.

Američka vlada dodijelila je kompaniji AstraZeneca 486 miliona dolara za razvoj i obezbjeđivanje zaliha do 100.000 doza antitijela za liječenje COVID-19 – slične klase lijekova korištenih za tretman predsjednika Donalda Trumpa u vojnoj bolnici Walter Reed.

Dogovor, koji je sa tom farmaceutskom kućom sklopilo javno-privatno partnerstvo koje je osnovala Trumpova administracija, podrazumijeva razvoj koktela antitijela koji može spriječiti COVID-19 pogotovo kod visoko-rizične populacije, osoba starijih od osamdeset godina, saopštio je američki Sekretarijat za zdravlje, izvijestila je agencija Reuters.

Taj tretman dospio je u središte pažnje nakon što se predsjednik Tramp liječio koktelom antitela kompanije Regeneron.

Kompanija AstraZeneca saopštila je da do kraja 2020. planira isporuku do 100.000 doza i da bi američka vlada, prema posebnom sporazumu, u 2021. godini mogla nabaviti dodatnih milion doza, piše Reuters.

Američki zdravstveni zvaničnici su u petak saopštili da bi pacijentima oboljelim od COVID-19 moglo biti obezbjeđeno više od milion besplatnih doza za liječenje antitijelima – sličnih onima kojima je tretiran Donald Trump.

Kompanije Regeneron i Eli Lilly obratile su se američkoj Upravi za hranu i lijekove da bi dobili odobrenje za upotrebu njihovih tretmana antitijelima.

Regeneron je u julu postigao dogovor vrijedan 450 miliona dolara o prodaji antitijela koja bi omogućila liječenje 300.000 pacijenata javno-privatnom partnerstvu koje je osnovala Trumpova administracija.

Istovremeno, kompanija Eli Lilly saopštila je da nije potpisivala slične sporazume.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins - u Sjedinjenim Državama potvrđeni slučajevi približavaju se brojci od sedam miliona i sedam stotina hiljada. Od posljedica koronavirusa preminulo je skoro 214.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG