Linkovi

AstraZeneca kritikovana da je objavila nepotpune podatke


REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

AstraZeneca će objaviti ažurirane rezultate svog najnovijeg testiranja vakcina za COVID-19 u roku od 48 sati, nakon što su američki zdravstveni zvaničnici javno kritikovali farmaceutsku kompaniju što je ranije ove nedjelje koristila zastarjele podatke u svom saopštenju za medije. 

AstraZeneca je saopštila da su rezultati objavljeni u ponedjeljak bili zasnovani na slučajevima obrađenim do 17. februara, kako su nalagala pravila studije, i da nastavlja da analizira slučajeve koji su se dogodili od tada. Kompanija je navela da je preliminarna analiza podataka, koja je u toku, konzistentna onome što je objavljeno u izveštaju.

Prethodno je Nacionalni insitut za alergije i infektivne bolesti saopštio da je nadzorni odbor zadužen za bezbjednost i tačnost testiranja izrazio zabrinutost da kompanija možda daje "nepotpunu" sliku o efikasnosti vakcine.

"Ovo je vjerovatno vrlo dobra vakcina", izjavio je doktor Anthony Fauci, savjetnik predsjednika Joe Bidena i direktor Nacionalnog institua za alergije, za program ABC News "Good Morning America".

"Podaci su prilično dobri ali kada su ih unijeli u saopštenje za štampu, nisu bili sasvim precizni."

Javne kritike su najnoviji problem za vakcinu, koja je prvo hvaljena kao prekretenica u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali su je pratila pitanja o efikasnosti i mogućim neželjenim efektima.

Vrijednost dionica AstraZenece na berzi u Londonu pala je za 1%.

Prema podacima koje je AstraZeneca objavila u ponedjeljak, vakcina, razvijena u saradnji sa Oxfordskim univerzitetom, je 79% efikasna u spriječavanju simptomatične bolesti, prema velikom istraživanju koje se takođe obavljalo u Čileu i Peruu. Saopšteno je i da je 100% efikasna protiv teških ili kritičnih oblika bolesti i hospitalizacije, te da ne donosi povećani rizik od zgrušavanja krvi.

Nove sumnje o efikasnosti AstraZenecine vakcine su izražene u trenutku kada počinje da se daje u desetinama zemalja širom svijeta, a još se ne zna kada će biti dozvoljena njena upotreba u SAD.

"Ovo je zaista izuzetno. Negativni izvještaji o ovoj vakcini ne prestaju, iako je moja procjena da je ona bezbjedna i da je primaoci dobro podnose ali je očigledno manje efikasna od dve mRNK vakcine", izjavio je Peter Kremsner sa Univerzitetske bolnice u Tubingenu u Njemačkoj.

Rivalske vakcine Pfizera i Moderne, koje koriste takozvanu mRNK tehnologiju, obe su proizvele stopu efikasnosti od oko 95%, što je daleko iznad praga od 50 odsto, koji su odredili međunarodni regulatori.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG