Linkovi

SAD traže izručenje državljana BiH koji je pomogao sinu ruskog zvaničnika da pobjegne iz Italije


Artem Uss
Artem Uss

SAD traže izručenje Vladimira Jovančića (52), državljanina BiH, koji je uhapšen u Hrvatskoj, a optužen u New Yorku da je pomogao sinu ruskog zvaničnika Artemu Ussu da pobjegne iz Italije.

Jovančić, koji ima prebivalište u Srbiji, jučer je uhapšen u Hrvatskoj i trebao bi biti priveden pred sud u Istočnom okrugu New Yorka, saopštava Ured državnog tužioca tog okruga.

Uss je ranije bio optužen u predmetu Orekhov i drugi za krijumčarenje osjetljivih vojnih tehnologija i tehnologija dvostruke namjene, rte nafte iz Venecuele sankcioniranim ruskim oligarsima i kompanijama.

„Ovaj optuženi je drsko pomogao Artemu Ussu da pobjegne pravdi na osnovu optužnice koja ga tereti za njegove radnje u podsticanju ruskog rata u Ukrajini, izbjegavanju sankcija i radeći za oligarhe”, rekao je američki tužilac za Istočni okrug New Yorka Breon Peace. „Želim da se zahvalim našim partnerima u Italiji na njihovoj dragocjenoj pomoći i podršci. Nastavit ćemo raditi zajedno kako bismo osigurali da svi koji su uključeni u ovaj očigledni plan ometanja pravde budu pozvani na odgovornost.”

Kako se navodi u optužnici i drugim sudskim podnescima, Uss je sin Alexandera Ussa, bivšeg guvernera ruskog regiona Krasnojarskog kraja i bliskog saveznika predsjednika Vladimira Putina. Uss ima vlasničke udjele u nekoliko ruskih kompanija u Krasnojarskom kraju i drugdje. Uss je također imao nekoliko značajnih posjeda u Italiji, uključujući luksuzni hotel na Sardiniji, vinograd i druge nekretnine.

Artem Uss je bio uhapšen u Milanu u oktobru 2022. Nakon hapšenja, uz kauciju mu je određen kućni pritvor u njegovoj rezidenciji u Milanu. Pobjegao je 22. marta 2023. godine.

Jovančić i drugi povezani sa srpskom kriminalnom grupom otišli su u rezidenciju Artema Ussa kako bi mu pomogli da pobjegne. Jovančić je dao Ussu kliješta koja je iskoristio da ukloni elektronsku narukvicu sa noge i baci je kroz prozor.

Tokom narednih nekoliko dana, Jovančić i njegovi saučesnici prevozili su Ussa kroz Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu prije nego što su prešli u Srbiju, gdje je Uss platio Jovančiću dodatnih 40.000 eura prije nego što je ušao u avion za Rusiju. Prethodno je Ussova supruga isplatila Jovančiću 10.000 eura i dala ključ od njegove rezidencije.

Ukoliko bude proglašen krivim, Jovančiću prijeti maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG