Linkovi

Gubi li Moskva saveznika: "Armenija se više ne može oslanjati na Rusiju za vojne i odbrambene potrebe"


Premijer Armenije Nikol Psshinyan
Premijer Armenije Nikol Psshinyan

Armenija se više ne može osloniti na Rusiju kao svog glavnog odbrambenog i vojnog partnera jer ju je Moskva u više navrata iznevjerila pa Jerevan mora razmišljati o uspostavljanju bližih veza sa Sjedinjenim Državama i Francuskom, rekao je premijer Nikol Pašinjan.

Armenija, bivša sovjetska republika graniči sa Gruzijom, Azerbejdžanom, Iranom i Turskom, dugo se oslanja na Rusiju kao na velikog saveznika i domaćin je ruske vojne baze u Gjumriju, oko 90 km sjeverozapadno od glavnog grada, i drugih objekata .

Ali Pašinjan, bivši novinar koji je došao na vlast 2018. nakon talasa uličnih protesta koje je nazvao revolucijom, razljutio je Kremlj dovodeći u pitanje temelje alijanse.

"Moramo razumjeti s kim zaista možemo održavati vojno-tehničke i odbrambene odnose", rekao je Pašinjan za Jermenski javni radio na pitanje o reformi armenskih oružanih snaga.

"Ranije je ovaj problem bio jednostavan jer nije bilo tog pitanja i nije bilo poteškoća u kreiranju koncepta. Ranije je 95-97% naših odbrambenih odnosa bilo sa Ruskom Federacijom. Sada to ne može biti i iz objektivnih i iz subjektivnih razloga", rekao je.

Pašinjan je rekao da Armenija treba da razmisli o tome kakve sigurnosne veze treba da gradi sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Indijom i Gruzijom.

On je doveo u pitanje da li Armenija treba da ostane članica Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) koju predvodi Rusija i rekao je da je Armeniji potrebna nova strategija nacionalne sigurnosti i da će ojačati svoju vojsku.

Od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Rusija se suočila sa konkurencijom Sjedinjenih Država za dominaciju nad nekadašnjim sovjetskim republikama, a prije toga dijelovima Ruskog carstva.

Pašinjan kaže da je Rusija iznevjerila Armeniju kada je Azerbejdžan prošle godine pokrenuo munjevitu vojnu operaciju kojom je ponovo preuzeo kontrolu nad otcijepljenom enklavom Nagorno-Karabah, što je izazvalo odliv etničkih Armena koji tamo žive.

Rusija kaže da je Pašinjanov vlastiti neuspjeh da upravlja složenim rivalitetima južnog Kavkaza kriv za poraz etničkih jermenskih boraca u Karabahu, te je upozorila Jerevan da Zapad pokušava zabiti klin između Armenije i Rusije.

Azerbejdžan je optužio Francusku da je posijala sjeme novog rata isporukom oružja Armeniji, kojoj se također približavaju i Sjedinjene Države.

Pašinjan je prošlog mjeseca razgovarao o saradnji sa Havijerom Kolominom, specijalnim predstavnikom generalnog sekretara NATO-a za Kavkaz i Centralnu Aziju.

Predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca rekao da Armeniji nije u interesu da napusti ODKB.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG