Linkovi

Izdvojeno

Armen Dželko osuđen na tri i po godine zbog ratovanja u Siriji

Armen Dželko dolazi u Sud BiH (Izvor: BIRN BiH)

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio Armena Dželku na tri i po godine zatvora za pridruživanje terorističkoj grupi u Siriji.

Dželko je proglašen krivim zbog pridruživanja ISIL-u i učešća u terorističkim aktivnostima s ciljem destabilizovanja i prisilnog uklanjanja legitimne vlasti u Siriji, izvještava BIRN BiH.

On je u Siriju otišao 12. februara 2013, a vraćen je u decembru prošle godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je kazao da je Sud uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti – da je Dželko priznao izvršenje djela, da je mlad i porodičan čovjek, da je ranjavan i invalid, te da je izrazio kajanje.

Perić je rekao da se nada da je Dželko shvatio grešku i da će u daljem životu raditi na zbližavanju ljudi.

Prije objavljivanja presude, tužiteljica Merisa Nurkić je, obrazlažući sporazum, kazala da je Tužilaštvo imalo u vidu da je za ovo djelo propisana kazna od najmanje tri godine zatvora.

Ona je rekla da je Dželko imao 23 godine kada je otišao u Siriju, da je odmah ispričao sve što se desilo, da se korektno držao, da su njegove žene u Siriji, te da je invalid.

Nurkić je dodala da se u psihijatrijskom nalazu konstatuje da se Dželko kaje i da je svjestan pogreški. Navela je i da je tokom boravka u Siriji sam sebe ranio u nogu kako ne bi išao na ratište.

U periodu kada je bio pušten iz pritvora, kako je dodala, Dželko se zaposlio i pokušao da se uključi u društvo.

Branilac Senad Dupovac kazao je da od teškog ranjavanja 2015. godine Dželko više nije bio pripadnik struktura ISIL-a, te da je pokušavao da se vrati.

U vrijeme izdržavanja kazne Dželki će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 24. decembra 2019. do 21. maja ove godine, kao i od 23. juna pa nadalje. Pritvor mu je produžen.

Dželko je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka, što je predložila i Odbrana. Branilac Dupovac je rekao da Dželko nema imovine, kao ni prihoda, te da se iz Sirije vratio bez cipela.

Žalba na kaznu izrečenu na osnovu sporazuma nije dozvoljena.

See all News Updates of the Day

Delegacija Vojske SAD u posjeti BiH

Meeting of U.S. Army General inspector and Miniser of Defence of Bosnia and Herzegovina (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

U posjeti vojnim strukturama Bosne i Hercegovine je delegacija Generalnog inspektorata Vojske SAD. Delegaciju predvodi generalna inspektorica generalpukovnik Donna W. Martin.

Američka delegacija u utorak je posjetila Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

"Tokom susreta ministar odbrane BiH Sifet Podžić je upoznao članove delegacije sa trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH u svijetlu trenutne političke situacije u našoj zemlji, poteškoća vezanih za osiguranje budžeta za odbranu, kao i drugih izazova sa kojima se susreću institucije odbrane u posljednje vrijeme.

Ministar je iskazao svoju zahvalnost Vladi SAD-a na finasijskoj pomoći u realizaciji više projekata u BiH, a koji se odnose na proces modernizacije i jačanje kapaciteta OS BiH kroz nabavku novih helikoptera, višenamjenskih vojnih motornih vozila HAMWEE, kao i na obuci i školovanju naših pripadnika u SAD-u.", navodi se u objavi Minsitarstva odbrane BiH.

"Generalica Martin je izrazila zadovoljstvo prilikom da posjeti našu instituciju i iskazala punu podršku radu Ministarstva odbrane BiH, te se posebno referirala na otvorenost za saradnju u dijelu koji se odnosi na Generalni inspektorat u smislu ojačavavanja ovog segmenta u sistemu odbrane.

Ona je iskazala opredjeljenost GI Vojske SAD-a da nastavi sa projektima obuke i osposobljavanja inspektora OS BiH i u narednom periodu, bilo kroz virtualne programe ili obukom naših inspektora u obučnim kapacitetima Komande za Evropu u Njemačkoj.", prenosi Ministarstvo.

Delegacija Vojske SAD-a, kako je najavljeno, učestvovaće na 16. Konferenciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH koja se održava u Sarajevu 24. i 25. maja 2022. godine.

Generalica Martin će se tokom boravka u BiH sastati i sa načelnikom Združenog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenicima generalima Kneževićem i Jerkićem, a planirana je i posjeta kasarni “Rajlovac” kod Sarajeva, gdje će OS BIH pred gostima demonstrirati svoje operativne sposobnosti.

"BiH za ulazak u NATO treba bolje upravljanje i više društvene kohezije"

"BiH za ulazak u NATO treba bolje upravljanje i više društvene kohezije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Bivši američki ambasador u NATO savezu za Glas Amerike komentira prijetnje secesijom u BiH i težnje ka članstvu u NATO savezu.

Entitet RS: Objavljena baza sa imenima političkih "preletača"

Entitet RS: Objavljena baza sa imenima političkih "preletača"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Čak 22 od ukupno 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS su promijenila političku partiju u aktuelnom četvorogodišnjem mandatu, što predstavlja klasičnu političku krađu kažu predstavnici udruženja Restart Srpska koji su objavilii prvu bazu političkih "preletača" sa preko stotinu imena.

Kina upozorava Bidena da ne 'potcjenjuje' njihovu odlučnost u vezi s Tajvanom

In this Nov. 23, 2017, photo released by Xinhua News Agency, a Chinese military H-6K bomber is seen conducting training exercises, as the People's Liberation Army Air Force conducted a combat air patrol in the South China Sea.

Peking je spreman braniti svoje nacionalne interese u vezi s Tajvanom, poručili su odgovarajući na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da će zaštititi ostrvo od bilo kakve invazije Kine.

Kineska Komunistička partija nikada nije kontrolisala Tajvan koji je samouprava, ali posmatra ostrvo kao dio svoje teritorije i obećali su da će ga jednog dana zauzeti, silom ako bude potrebno.

Bajden, koji je u Tokiju kako bi se sastao sa regionalnim saveznicima, ranije je u ponedjeljak upozorio da sve snažniji stav Kine prema ostrvu "koketira s opasnošću" i obećao je da će braniti Tajvan od bilo kakve vojne akcije njihovog ogromnog susjeda.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin rekao je novinarima "Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije".

„Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine“, rekao je on.

"O pitanjima koja se tiču ključnih interesa Kine, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Kina nema prostora za kompromis ili ustupke."

Biden je povezao odgovor zapadnih zemalja na napad Rusije na Ukrajinu i percepciju Pekinga o rizicima vojne akcije protiv Tajvana.

Ali, Wang je rekao da će Kina uvijek braniti svoje interese snagom svojih 1,4 milijarde stanovnika.

"Niko ne bi trebao potcijeniti čvrstu odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", dodao je.

Prema politici "Jedne Kine" SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose. Međutim, održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i "de fakto" ambasadu u glavnom gradu Tajpeju.

Bassuener: Zapad mora jasno i glasno poručiti da nasilje u BiH neće biti dozvoljeno

Bassuener: Zapad mora jasno i glasno poručiti da nasilje u BiH neće biti dozvoljeno
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Opasna bosanska prošlost naslov je članka političkih analitičara Kurta Bassuenera i Tobyja Vogela, koji ovakvu prošlost vide kao podstrek da se prevaziđe trenutna kriza u svjetlu rata u Ukrajini. Optimizam, iako u paradoksalnoj situaciji, ipak postoji, rekao je Bassuener u razgovoru sa Indom Swanke.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG