Linkovi

Najmanje 27 mrtvih u zapadnom dijelu države New Yor usljed ledene oluje


Vozila su ostala zaglavljena na cesti nakon zimske oluje koja je pogodila regiju Buffalo, 25. decembar 2022. 
Vozila su ostala zaglavljena na cesti nakon zimske oluje koja je pogodila regiju Buffalo, 25. decembar 2022. 

Broj poginulih u predbožićnoj mećavi koja je paralizirala područje Buffala i veći dio zemlje popeo se na 27 u zapadnom New Yorku, priopćile su u ponedjeljak vlasti dok se regija izvlači iz jedne od najgorih vremenskih nepogoda u svojoj povijesti.

Mrtvi su pronađeni u svojim automobilima, domovima i na snježnim smetovima. Neki su umrli dok su čistili snijeg. Oluja koja je pogodila veći dio zemlje sada se smatra odgovornom za najmanje 48 smrtnih slučajeva diljem zemlje, a napori spašavanja i oporavka nastavljaju se u ponedjeljak.

Snježna oluja protutnjala je zapadnim New Yorkom u petak i subotu, blokirajući vozače, nestajući struju i sprječavajući ekipe za hitne slučajeve da dođu do stanovnika u hladnim domovima i zaglavljenih automobila.

Ogromni snježni nanosi gotovo su prekrili automobile u ponedjeljak, a bilo je i tisuće kuća, od kojih su neke ukrašene neosvijetljenim blagdanskim izložbama, koje su bile mračne zbog nedostatka struje.

Očekuje se da će odnijeti još života nakon što su neki ostali stanovnici zaglavljeni kućama, dok je bez struje ostalo desetine hiljada domova i preduzeća. Obim oluje, koji je bio gotovo bez presedana, proteže se od Velikih jezera u blizini Kanade do Rio Grandea duž granice s Meksikom.

Oko 60 posto američke populacije suočilo se sa nekom vrstom upozorenja o vremenskim prilikama ili upozorenjima o zimskom vremenu, a temperature su drastično pale ispod normale od istočnog dijela Stjenovitih planina do Appalachia, saopćila je Nacionalna meteorološka služba.

Ekstremno vrijeme dovelo je do niskih temperatura u 48 američkih država tokom vikenda.

Prognostičari su rekli da se u blizini Velikih jezera razvio bomba ciklon - kada atmosferski pritisak veoma brzo pada u jakoj oluji, izazivajući mećave, uključujući jake vjetrove i snijeg.

Smrtni slučajevi uzrokovani olujom prijavljeni su posljednjih dana širom zemlje: 12 u okrugu Erie u New Yorku, jedan u okrugu Niagara, deset u državi Ohio, šest vozača poginulo je u Missouriju, Kansasu i Kentuckyju, jednu žena iz Vermonta usmrtila je grana koja je pala, jedan vjerovatno beskućnik je pronađen Coloradu, jedna žena je propala kroz led rijeke Wisconsin.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG