Linkovi

Arktička eksplozija zahvatila SAD, izazvala ciklon bombu


A winter storm rolls through Western New York Saturday, Dec. 24, 2022, in Amherst N.Y.
A winter storm rolls through Western New York Saturday, Dec. 24, 2022, in Amherst N.Y.

Arktička eksplozija donijela je ekstremnu hladnoću, jak snijeg i jak vjetar u većem dijelu SAD-a - baš na vrijeme za praznike.

Vremenski sustav, nazvan "ciklon bomba", ometa putovanja i uzrokuje opasne zimske uvjete. Otkud ovo zimsko vrijeme i šta se sprema za nadolazeće dane?

Što se događa?

Fronta hladnog zraka kreće se s Arktika, što dovodi do pada temperatura.

U većem dijelu SAD-a bit će temperature ispod prosjeka, rekao je Bob Oravec, vodeći prognostičar Nacionalne meteorološke službe u College Parku, Maryland.

Temperature bi mogle pasti za više od 11 stupnjeva Celzija u samo nekoliko sati, predviđa Nacionalna meteorološka služba.

Hladne temperature vjetra mogle bi pasti na opasne niske razine daleko ispod nule — dovoljno da izazovu ozebline u roku od nekoliko minuta. U dijelovima ravnica, hladnoća bi vjetra mogla pasti čak do minus 57 Celzija.

Oni u ravnicama, gornjem srednjem zapadu i Velikim jezerima upozoreni su da očekuju uvjete snježne mećave jer jaki vjetrovi nanose snijeg, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Tko će biti pogođen?

Skoro svi istočno od Stjenjaka - oko dvije trećine zemlje - vidjet će ekstremne vremenske prilike, rekao je Ryan Maue, privatni meteorolog u području Atlante.

Iako će veći dio zapadne obale biti zaštićen od hladnoće, očekuje se da će arktička fronta proći istočno i južno sve do Floride.

Obilne snježne padaline i jaki vjetrovi mogli bi biti loša vijest za zračni promet, rekao je Oravec.

A za one koji planiraju krenuti na put za praznike, "imat ćete prilično ozbiljne uvjete bjeline", upozorio je Maue.

Koliko dugo će trajati?

Očekuje se da će ovaj vremenski sustav donijeti neke velike "vremenske promjene", rekao je Judah Cohen, stručnjak za zimske oluje za Atmospheric Environmental Research.

Hladnoća se neće dugo zadržati. Nakon dramatičnog pada koji će držati niske temperature otprilike tjedan dana, "sve će se vratiti u normalu", rekao je Cohen.

Nedugo nakon Božića očekuje se ponovno zagrijavanje temperatura, krećući se od zapada prema istoku. Vjerojatno će ostati blizu normale do kraja godine u većem dijelu SAD-a.

Zašto se ovo događa?

Sve je počelo sjevernije, dok se hladan zrak skupljao iznad snijegom prekrivenog tla na Arktiku, rekao je Maue.

Zatim je mlazna struja - kolebajuće zračne struje u srednjim i višim dijelovima atmosfere - počela gurati ovaj hladni bazen prema dolje u SAD.

Kako se ovaj arktički zrak gura u topliji, vlažniji zrak ispred sebe, sustav se može brzo razviti u ozbiljne vremenske uvjete — uključujući ono što je poznato kao "ciklon bomba", brzo razvijajuću oluju u kojoj atmosferski tlak vrlo brzo pada tijekom 24 sata.

Ovi teški vremenski događaji obično se formiraju iznad vodenih tijela, koja imaju puno topline i vlage da hrane oluju, rekao je Maue. Ali uz ogromnu količinu hladnog zraka koji prolazi, mogli smo vidjeti rijetku bombašku ciklonu koja se formira nad kopnom.

Je li to normalno?

Oluja je jaka, ali "nije nečuvena za zimske sezone", rekao je Oravec.

Prilično je normalno da se zimi nakuplja hladan zrak. Ovaj tjedan, međutim, pomaci u mlaznoj struji gurnuli su zrak više prema jugoistoku nego inače, rekao je Oravec - zahvativši mraz diljem zemlje i učinivši olujne uvjete intenzivnijim.

SAD vjerojatno neće dosegnuti rekordno niske razine, poput onih viđenih u hladnoći 1983. ili polarnom vrtlogu 2014., rekao je Maue.

Ipak, "za većinu živih ljudi ovo će biti nezaboravan događaj među 10 ekstremno hladnih", rekao je Maue.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG