Linkovi

BiH: Afrička svinjska kuga otkrivena i u entitetu Federacija BiH


Ilustracija
Ilustracija

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić rekao je u ponedjeljak da je zaraza afričke svinjske kuge otkrivena i na području ovog bh. entiteta.

Pojasnio je kako je ranije ova zaraza ušla na teritorij Bosne i Hercegovine putem farmi u bh. entitetu Republika Srpska, a od prošle sedmice prisutna je i na području Federacije BiH.

"Nažalost, od prošle sedmice smo imali sumnje na nekoliko farmi u Posavskom kantonu da je ušla u Federaciju BiH. Sa žaljenjem mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu afričke svinjske kuge", rekao je Hrnjić.

Ovo virusno oboljenje se ne prenosi na ljude. Ipak, riječ je o veoma opasnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji.

Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, navodi Federalno ministarstvo, "koji moraju poduzeti sve preventivne mjere".

"Bit će vrlo teško, očekujem da je to jedan novi izazov u Federaciji BiH, koji nas očekuje u Posavskom kantonu. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovački kanton, tako će biti jako teško napredovanje virusa", upozorava Hrnjić.

Na pitanje hoće li biti donesena zabrana o organiziranju stočnih pijaca, ministar je istakao kako je "već danas to trebalo napraviti i zabraniti".

On navodi da "očekuje stav struke", ali je stav Federalnog ministarstva jasan, "da se zabrani kretanje tih životinja, da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi".

Na teritoriji Bijeljine, Ugljevika i Lopara na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine je 10. jula proglašena vanredna situacija zbog širenja ove zaraze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG