Linkovi

Vanredna situacija na sjeveroistoku BiH zbog afričke svinjske kuge


ilustracija
ilustracija

Na teritoriji Bijeljine, Ugljevika i Lopara na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, proglašena je vanredna situacija zbog širenja afričke svinjske kuge, odlučeno je u ponedjeljak, 10. jula na telefonskoj sjednici Vlade Republike Srpske.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovom bh. entitetu.

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje koje se ne prenosi na ljude, ali se radi o veoma opasnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji.

Minić pojašnjava da je vanredna situacija proglašena na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, te da Štab sada može da koristi sve resurse kojima raspolažu Vlada i lokalne zajednice.

Rekao je da odluka sutra zvanično stupa na snagu, kada će u Bijeljini biti održan sastanak na kojem će se raspravljati o daljim koracima da se suzbije širenje bolesti, te da bi u narednim danima u BiH trebalo da dođu, kako je naveo, evropski eksperti za ovu bolest.

"Postavljanje biosigurnosnih barijera, sprječavanje kretanja ljudi, provoza stoke, način eutanazije tih životinja, ukopavanje po pravilima struke, obezbjeđivanje grobnica za životinje, sve ono što je bitno se sad stavlja pod komandu Štaba", istakao je Minić.

Dodaje da će biti uređeno kretanje ljudi i životinja, a da meso iz ove regije može za sada ići samo na preradu.

Upozorio je da je prethodnih dana situacija u ovoj regiji bila haotična, da su postavljana "neobezbijeđena groblja za životinje", te da su uginule životinje ležale u dvorištima i po nekoliko dana.

Sem ova tri grada, sporadični slučajevi svinjske kuge su zabilježeni u Šamcu i Donjem Žabaru na sjeveru BiH, ali da nakon njih nije bilo više zaraženih životinja.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, na konferenciji za novinare 10. jula je rekao da je zaključno sa prethodnim danom u tom gradu eutanazirano 2.400 svinja, te da se u selu Srednji Magnojević sprovodi eutanazija na farmi sa više od 800 svinja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG