Linkovi

Apple, Ford, i drugi veliki brendovi iz SAD pridružuju se bojkotu Rusije 


FILE - Apple CEO Tim Cook speaks during an announcement of new products at the Apple Worldwide Developers Conference in San Jose, Calif., June 4, 2018.
FILE - Apple CEO Tim Cook speaks during an announcement of new products at the Apple Worldwide Developers Conference in San Jose, Calif., June 4, 2018.

Neke od najpoznatijih američkih kompanija, uključujući Apple, Google, Ford, Harley-Davidson i Exxon Mobil, zbog invazije na Ukrajinu prekorile su i odbile Rusiju, koja je pod stalnim pritiskom ulagača i potrošača koji osuđuju nasilje.

Kasno u utorak, Apple je rekao da je zaustavio prodaju iPhonea i drugih proizvoda u Rusiji, dodajući da mijenja svoju aplikaciju Maps kako bi zaštitio civile u Ukrajini.

Tehnološke kompanije, uključujući Alphabetov Google, izbacile su ruske državne izdavače iz svojih vijesti, a Ford Motor, s tri tvornice zajedničkih ulaganja u Rusiji, rekao je svom ruskom proizvodnom partneru da obustavlja poslovanje u zemlji. Proizvođač motocikala Harley-Davidson obustavio je isporuke svojih proizvoda.

Exxon želi otići iz Rusije

Exxon Mobil Corp rekao je da će prekinuti poslovanje u Rusiji i poduzima korake za izlazak iz pothvata Sahalin-1, slijedeći korake britanskih energetskih divova Shella i BP-a, najvećeg ruskog stranog investitora.

Mnoge su korporacije bile neobično jasne u svojoj osudi Rusije.

"Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate kao rezultat nasilja", rekao je Apple u saopćenju.

Broj kompanija koje su zauzele stav pojačao se kasnije tokom dana dok su rakete pogađale velike gradove u Ukrajini.

"Ford je duboko zabrinut zbog invazije na Ukrajinu i rezultirajućom prijetnjom miru i stabilnosti. Situacija nas je natjerala da ponovno procijenimo svoje poslovanje u Rusiji", rekao je Ford, dodajući na višednevne najave svjetskih automobilskih tvrtki.

"Žalimo rusku vojnu akciju koja narušava teritorijalni integritet Ukrajine i ugrožava njezin narod", rekao je Exxon, dodajući da neće ulagati u nova zbivanja u Rusiji.

Boeing obustavlja program podrške

Boeing je suspendirao dijelove, održavanje i usluge tehničke podrške za ruske zračne prijevoznike, tvitao je novinar Politica. Američki proizvođač aviona obustavio je velike operacije u Moskvi, a također će privremeno zatvoriti ured u Kijevu, stoji u tvitu. Boeing nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Ograničenja sa Zapada teško su pogodila rusku ekonomiju, a rublja je pala čak za trećinu na rekordno nisku razinu. Finansijska izolacija raste jer brodarske kompanije kažu da neće opsluživati ruske luke.

Američka vlada zabranila je ruske letove iz američkog zračnog prostora u srijedu.

Ruske kompanije su u posebnoj opasnosti sa zapadnim investitorima jer često nisu otvorene za razgovore o promjeni svog ponašanja, rekao je TJ Kistner, potpredsjednik Segal Marco Advisorsa, velikog američkog konzultanta za mirovine.

Investitori i dalje odlaze

Zapadni investitori mogu odgovoriti povlačenjem.

"Jedini način djelovanja za mnoge je jednostavno povlačenje", rekao je Kistner.

Moskva je odgovorila privremenom obuzdavanjem stranih ulagača u prodaji ruske imovine.

Velike tehnološke kompanije također nastavljaju napore da zaustave ruske snage da iskoriste prednosti njihovih proizvoda.

Apple je rekao da je blokirao preuzimanja aplikacija nekih informativnih servisa.

Microsoft je ranije rekao da će ukloniti mobilne aplikacije ruskog državnog medija RT iz svoje Windows App trgovine i zabraniti oglase na medijima koje sponzorira ruska država. Google je zabranio RT-u i drugim ruskim kanalima da primaju novac za reklame na web stranicama, u aplikacijama i YouTube videozapisima, slično potezu Facebooka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG