Linkovi

SAD: Jednostavno pitanje i vrlo složen slučaj


Spor na relaciji kompanija Apple - Federalni istražni biro prati se pažljivo i u drugim zemljama koje su takođe mogu naći u istoj ili sličnim dilemama.

Kompanija Apple ima rok do sutra da preda žalbu na sudsku naredbu kojom se traži da pomogne FBI-u da otključa telefon počinilaca terorističkog napada u San Bernardinu. Apple to odbija učiniti navodeći da će to samo voditi daljim sličnim zahtjevima. Ministrica pravde Sjedinjenih Država Loretta Lynch je tokom jučerašnjeg obraćanja članovima nadležnog kongresnog komiteta istakla da u tom i sličnim slučajevima treba poštovati dugo postojeći princip američkog pravosudnog sistema po kojem sudija, ukoliko ima razloga da vjeruje da određeni predmet sadrži tražene dokaze, može dati ovlasti da se izvrši ograničena analiza tih dokaza.

Da podsjetimo, istražitelji FBI-ja žele da pristupe enkriptiranim podacima sadržanim u pametnim telefonima koje su koristili ubice u terorističkom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji početkom decembra prošle godine. U tom napadu ubijeno je 14 osoba, a podaci sačuvani u njihovim telefonima mogli bi, vjeruju istražitelji, ukazati i na nove moguće terorističke zavjere. Osnivač Microsofta Bill Gates je jedan od rijetkih bivših i sadašnjih direktora kompanija iz oblasti visoke, mobilne tehnologije koji podržava zahtjev američke federalne vlade da se omogući pristup tim podacima.

Za izvršnog direktora kompanije Apple Tima Cooka, udovoljavanje zahtjevu Federalnog istražnog biroa je pružanje mogućnosti hakerima za upade u baze podataka u vlasnika i korisnika mobilnih telefona te kompanije. jedan od onih koji ga podržava je i osnivač Facebook-a Mark Zuckenberg:

"Ne mislim da bi otvaranje vrata za pristup enkriptiranim podacima bio efikasan način povećanja sigurnosti ili nešto ispravno u odnosu na ono kuda sada svijet ide."

Osnivač Microsofta Bill Gates smatra da kompanija Apple može otključati telefon, ili telefone koje su koristili ubice napadu u San Bernardinu bez opasnosti po upade u svaki od telefona te kompanije:

"To je jednostavno pitanje - da li Amerikanci žele u ovakvim i sličnim slučajevima da kompanije omoguće pristup traženim informacijama. Mislim da žele."

Gates je uvjeren da kompanije i vladine agencije mogu i moraju naći način da osiguraju i zaštite i jedno i drugo - i privatnost i sigurnost građana:

"Mislim da ljudi žele da vlada djeluje u njihovom najboljem interesu i da se osjećaju sigurnim i zaštićenim."

Po mnogim predviđanjima spor kompanije Apple i Federalnog istražnog biroa mogao bi rješavan na Vrhovnom sudu. Odluka sudija najviše američke pravosudne instance bila bi jasan putokaz za buduće slične slučajeve. Andres Cavelier, analitičar i pravni konsultant ističe:

"Mislim da je sadašnja rasprava povodom ovog slučaja, vrlo intenzivna i obimna, logična. Obje strane, kratko rečeno, shvataju kompleksnost i važnost tog slučaja."

Spor na relaciji kompanija Apple - Federalni istražni biro prati se pažljivo i u drugim zemljama koje su takođe mogu naći u istoj ili sličnim dilemama.

SAD: Jednostavno pitanje i vrlo složen slučaj
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG