Linkovi

AP uspio snimiti zatvorenog hongkonškog prodemokratskog aktivistu Jimmyja Laija


Jimmy Lai šeta zatvorom Stanley u Hong Kongu, 28. juli 2023.
Jimmy Lai šeta zatvorom Stanley u Hong Kongu, 28. juli 2023.

Jimmy Lai, bivši osnivač novina i jedan od najistaknutijih prodemokratskih aktivista u Hong Kongu, provodi oko 23 sata dnevno u samici u strogo osiguranoj ustanovi dok čeka suđenje koje bi ga moglo poslati u doživotni zatvor.

Na ekskluzivnim fotografijama koje je Associated Press snimio posljednjih sedmica, 75-godišnji Lai se može vidjeti s knjigom u rukama, u šorcu i sandalama i u pratnji dvojice čuvara u zatvoru Stanley. Izgleda mršavije nego kada je poslednji put snimljen u februaru 2021.

Laiju je dozvoljeno 50 minuta dnevno da vježba. Za razliku od većine drugih zatvorenika, koji igraju fudbal ili vježbaju u grupama, Lai hoda sam u ograđenom prostoru prije nego se vrati u svoju neklimatizovanu ćeliju u zatvoru.

Osnivač sada ugašenih novina Apple Daily, Lai nestao je iz vidokruga javnosti u decembru 2020. nakon hapšenja na osnovu sigurnosnog zakona koji je nametnuo Peking kako bi ugušio veliki prodemokratski pokret koji je započeo 2019. i izveo stotine hiljada ljudi na ulice.

Fotografi su nekada mogli da vide aktiviste u pritvoru u drugom pritvorskom centru u Lai Chi Koku dok su odvođeni na sud. Vlasti su počele da blokiraju ovaj pogled 2021.

U odvojenom slučaju, žalbeni sud bi u ponedjeljak trebao donijeti odluku o prigovoru koji su Lai i šest drugih aktivista podnijeli protiv njihove osude i kazne zbog optužbi za organiziranje i učešće u neovlaštenom skupu prije skoro četiri godine. Ostali su Lee Cheuk-yan, Margaret Ng, Leung Kwok-hung, Cyd Ho, Albert Ho i Martin Lee.

Lai, britanski državljanin, optužen je za dosluh sa stranim snagama kako bi ugrozio nacionalnu sigurnost i za zavjeru da pozove na sankcije ili blokade Hong Konga ili Kine. On se također suočava s optužbom za zavjeru za štampanje buntovnih publikacija prema zakonu iz kolonijalne ere koji se sve više koristi za gušenje neslaganja.

Njemu je suđenje trebalo da počne prošlog decembra, ali je odgođeno za septembar dok su vlasti Hong Konga apelovali na Peking da blokira njegov pokušaj da angažuje britanskog branioca.

„Moj otac je u zatvoru jer je decenijama govorio istinu vlasti”, rekao je Laijev sin Sebastien u majskoj izjavi pred panelom američke vlade, Kongresno-izvršnoj komisiji za Kinu.

„On i dalje govori istinu vlasti i odbija da bude ušutkan, iako je izgubio sve i mogao bi umrijeti u zatvoru”, rekao je Sebastien Lai. „Veoma sam ponosan što sam njegov sin.”

Laiju su dozvoljene dvije posjete rodbine ili prijatelja u trajanju od 30 minuta svakog mjeseca. Razdvojeni su staklom i komuniciraju telefonom.

U drugom slučaju, osuđen je u decembru na skoro šest godina zatvora zbog optužbi za prevaru.

Sud je u maju odbio Laijevu ponudu da prekine njegovo suđenje uz obrazloženje da ga saslušavaju sudije koje je izabrao čelnik Hong Konga. To je odstupanje od tradicije običajnog prava koju je Kina obećala da će sačuvati 50 godina nakon što se bivša britanska kolonija vratila u Kinu 1997.

Lai, koji boluje od dijabetesa i kome je 2021. godine dijagnosticiran visok krvni pritisak dok je bila u pritvoru, tretira se kao zatvorenik kategorije A, što je status zatvorenika koji su počinili najteža krivična djela poput ubistva.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG