Linkovi

AP provjerio činjenice: Trump u Davosu širio iskrivljenu sliku


WASHINGTON - Predsjednik Donald Trump širio je iskrivljene informacije o američkoj ekonomiji i vezi njegove administracije s povijesno crnim koledžima, u nastupu na ekonomskoj konferenciji u Davosu u Švicarskoj.

Primjeri:

TRUMP, o povijesno crnim koledžima i univerzitetima: „Spasio sam HBCU. Spasili smo ih. Oni su nestajali i spasili smo ih. "

ČINJENICE: To je veliko razvlačenje istine.

Trump je u prosincu potpisao zakon kojim se vraća novac koji je istekao kada Kongres nije uspio na vrijeme odobriti nekih 255 milijuna dolara financiranja. Novac se vratio jer su senatski školski čelnici postigli kompromis u vezi s širim sporom koji je zapleo finansiranje crnih škola.

Ni kašnjenje ni obnova nisu na bilo koji način direktno vezani za Trumpovu administraciju.

Trumpova administracija općenito je podržavala povijesno crne koledže, kao što su to činile i prethodne uprave, i istina je da su se takve škole suočile s financijskim borbama, a neke su zatvorile. Trumpova administracija proširila je pristup saveznoj podršci crnim školama s vjerskom pripadnošću i u 2018. se oprostila savezne zajmove dodijeljene nekolicini njih nakon uragana Katrina i Rita.

No, ovaj segment sveučilišnog obrazovanja nije nestao i Trump nije njegov spasitelj.

---

TRUMP: „Imamo najveću ekonomiju koju smo ikada imali u istoriji naše zemlje. I danas sam u Evropi zato što dovodimo puno drugih kompanija u našu zemlju sa hiljadama radnih mjesta - milionima poslova, u mnogim slučajevima.“

ČINJENICE: Njegovo uporno prikazivanje američke ekonomije kao najveće ikad lažno je. Što se tiče radnih mjesta koja se ulijevaju u zemlju, ulaganja stranih kompanija propadala su pod Trumpom, navodi se u izvještaju Organizacije za međunarodno ulaganje, udruge sa sjedištem u Washingtonu koja predstavlja strana poduzeća.

Strane kompanije direktno su uložile 268 milijardi dolara u američku ekonomiju u 2018. godini, što je smanjenje od gotovo 220 milijardi dolara u odnosu na rekordni nivo u 2016. godini, kada je Barack Obama još uvijek bio predsjednik.

U širem smislu, ekonomski rast pod Trumpom nije najveći dosad.

Krajem 1990-ih, rast je premašio 4% tijekom četiri godine u nizu, nivo koji nije dostigao na godišnjoj osnovi pod Trumpom. Rast je dosegao 7,2% 1984. godine. Ekonomija je u 2018. godini porasla za 2,9% - istim tempom koji je imala 2015. godine kod Obame - i nije dostigla povijesno visoke stope rasta.

Stopa nezaposlenosti je na 50-godišnjem minimumu od 3,5%, ali udio zaposlenih Amerikanaca bio je veći krajem devedesetih. Tada su i plaće rasle bržim tempom.

Godine Obame i Trumpa donijele su najduže ekonomsko širenje u američkoj historiji. Ali ne najveće.

---

TRUMP: „Samo prošle nedelje, Sjedinjene Države zaključile su dva vanredna trgovinska sporazuma - sporazum sa Kinom i sporazum između Sjedinjenih Država i Meksika-Kanade - dva najveća trgovinska sporazuma ikada zaključena.“

ČINJENICE: Ne, bilo je većih trgovinskih sporazuma.

Na primjer, 123 zemlje potpisale su Urugvajski krug sporazuma koji je liberalizirao trgovinu i proizveo Svjetsku trgovinsku organizaciju 1994. godine. Prvobitno članstvo u organizaciji činilo je više od 90% globalnog ekonomskog izlaza, utvrdila je Bostonska federalna banka rezervi, a to je bilo prije nego što se Kina pridružila organizaciji.

Također veće: Trans-pacifičko partnerstvo, koje bi Sjevernu Ameriku spojilo sa pacifičkim zemljama u slobodnijoj trgovini. Trump je izveo SAD nakon što je pregovore sklopljen i prije nego što ga je američka vlada ratificirala. Europska unija je, svojim liberaliziranim trgovinskim režimom, također bila stvorena iz ogromnog sporazuma.

Kineski sporazum ostavlja carine na oko 360 milijardi dolara na uvoz iz Kine i gura znatne preostale sporove pred drugu fazu pregovora. Trumpov sporazum između Sjedinjenih Država SAD-Meksiko i Kanada mnogo je veći, iako je riječ o ažuriranju dugogodišnjeg Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini koji je izradio predsjednik George H.W. Bush i Bill Clinton.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG