Linkovi

Najnoviji skandal u SAD: Kako izbalansirati slobodu štampe i nacionalnu sigurnost?


Sloboda medija u svijetu u 2013
Sloboda medija u svijetu u 2013

Američki novinari su razljućeni činjenicom da je vlada zaplijenila liste telefonskih poziva reportera i urednika Associated Pressa koji su pisali o operaciji CIA-e u Jemenu.


Američki novinari su razljućeni činjenicom da je vlada zaplijenila liste telefonskih poziva reportera i urednika Associated Pressa. Ministarstvo pravde je zatražilo te liste u okviru istrage o curenju informacija vezanih za ćeliju Al Qaide u Jemenu. Ali, mnogi se pitaju kako izbalansirati slobodu štampe i nacionalnu sigurnost.

U muzeju novinarstva, posjetitelji koji žele biti novinari prakticiraju simuliranje vijesti. Oni uče kako izvještavati uz prvi amandman američkog ustava, a to je sloboda štampe. Ali ta je sloboda zadobila udarac kada je američko ministarstvo pravde tajno uzelo istoriju telefonskih poziva reportera i urednika Associated Pressa napravljenih u razdoblju od dva mjeseca. Ovi budući reporteri kažu da je to pogrešno.

To je korak unazad za sav napredak kojeg smo postigli za dobijanje svih tih sloboda, kaže osamnaestogodišnja Shelly Lister.

To je pogrešno, jer novinari moraju tajnim držati svoje telefonske linije, kaže Mekye Barnes.

To je zaista izazov. Vlada dolazi i narušava ta prava koja smo imali zagarantirana toliko dugo vremena. To vas navodi da se upitate koliko dugo se takve stvari već dešavaju, kaže šesnaestogodišnji Bobby Crumbaugh.

Associated Press je jedna od najvećih i najstarijih agencija vijesti u svijetu. Više od polovine ljudi u cijelom svijetu gleda vijesti putem AP-a. Reporteri te agencije su napisali članak o operaciji CIA-e u Jemenu kojom je onemogućena al-Qaidina zavjera o bombaškom napadu. Vlada je istraživala ko je informaciju objelodanio Associated Pressu. Iako je sloboda štampe bila kompromitirana, predsjednik Obama ipak kaže da je to teško izbalansirati sa pitanjem nacionalne sigurnosti.

Curenje informacija koje se tiču nacionalne sigurnosti može ljude izložiti riziku. Ono može riziku izložiti naše vojnike koje smo vratili na borbeno polje, rekao je predsjednik Obama.

Johnny Isakson je republikanski senator, u svom drugom mandatu, koji se s tim slaže.

Nikada više ne želimo biti tako ranjivi kao što smo bili 11. septembra 2001, a želimo i zaštititi naša ustavna prava na privatnost i slobodu za američki narod. To je ponekad veoma teško, ali je važno da to uradimo, rekao je senator Isakson.

Tehnologija mijenja način na koji novinari obavljaju svoj posao, osobito sa internetom i društvenim medijima. Ali bez obzira kako se prikupljanje informacija mijenja, jedan prioritet uvijek ostaje isti. Reporteri moraju garantirati povjerljivost kada su u pitanju njihovi izvori informacija.
Najnoviji skandal u SAD: Kako izbalansirati slobodu štampe i nacionalnu sigurnost?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
XS
SM
MD
LG