Linkovi

Blinkenov odlazak u Afriku uključuje posjetu četiri države


Državni sekretar SAD Antony Blinken maše prilikom ukrcavanja u avion u vazduhoplovnoj bazi Andrews pred polazak na afričku turneju, 21. januara 2024.
Državni sekretar SAD Antony Blinken maše prilikom ukrcavanja u avion u vazduhoplovnoj bazi Andrews pred polazak na afričku turneju, 21. januara 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebalo bi da se sastane u ponedjeljak sa premijerom Zelenortskih ostrva Ulisseseom Correijom e Silvom, dok najviši američki diplomata počinje turneju četiri zemlje u Africi.

Blinkenov plan puta također uključuje posjetu Porto da Praji, koja je dobila sredstva za modernizaciju od američke vladine Millenium Challenge Corporation i prisustvo fudbalskoj utakmici Afričkog kupa nacija između Obale Slonovače i Ekvatorijalne Gvineje.

Portparol američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je uoči putovanja da će Blinken naglasiti američka ulaganja u infrastrukturu u Africi kao način za "podsticanje dvosmjerne trgovine, otvaranje radnih mjesta kod kuće i na kontinentu i pomoć Africi da se takmiči na globalnom tržištu".

Molly Phee, pomoćnica američkog državnog sekretara za afrička pitanja, pohvalila je Zelenortska ostrva uoči Blinkenove posjete, nazvavši zemlju "sjajnom demokratijom".

Blinkenovo putovanje također uključuje zaustavljanja u Obali Slonovače, Nigeriji i Angoli.

Phee je rekla da u Obali Slonovače Blinkenov dnevni red uključuje razgovore o bezbjednosnoj situaciji u regionu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG