Linkovi

Antikorupcijska "čistka" u ukrajinskoj vladi - smijenjeno više od deset zvaničnika


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajina je smijenila više od deset visokih zvaničnika, među kojima su guveneri nekoliko pokrajina na liniji fronta. To su najveće promjene u njenom ratnom rukovodstvu od početka ruske invazije prošle godine.

Među ukrajinskim zvaničnicima koji su podnijeli ostavku, ili su smijenjeni, su guverneri Kijeva, Sumija, Dnjepra, Hersona i Zaporožja. Herson, Zaporožje i susjedni Dnjepar su sada pokrajine na liniji fronta, dok su Kijev i Sumi bili velika bojna polja u ranijoj fazi rata.

Zamjenik ministra odbrane, zamjenik tužioca, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog i dvojica zamjenika ministara zaduženih za regionalni razvoj su među ostalim zvaničnicima koji napuštaju položaj.

Neki, mada ne svi, povezani su sa optužbama za korupciju. Ukrajina ima istoriju političke korupcije i nestabilnog upravljanja, i nalazi se pod pritiskom međunarodne zajednice da pokaže da može da na pouzdani način raspolaže milijardama dolara zapadne pomoći.

"Donijete su kadrovske odluke - od kojih će neke biti saopštene narednog dana - o zvaničnicima na različitim nivoima u ministarstvima i drugim centralnim vladinim strukturama, kao i regionima i službama za sprovođenje zakona", izjavio je Zelenski u obraćanju naciji.

Njegov savjetnik Mihailo Podoljak napisao je na Twitteru: "Predsjednik vidi i čuje glas društva, i direktno je odgovorio na ključni zahtjev javnosti - pravda za sve."

"Čistka" se dogodila dva dana nakon što je zamjenik ministra infrastrukture uhapšen i optužen za "odlivanje" 400.000 dolara iz ugovora o kupovini generatora - što je jedna od prvih velikih korupcionaških afera objelodanjena od kad je počeo rat prije 11 mjeseci.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, nadležan za vojne nabavke, podnio ostavku kako bi se sačuvalo povjerenje u ministarstvo, poslije, kako je navedeno, "netačnih medijskih optužbi za korupciju". Prethodno je jedan ukrajinski list objavio da je ministarstvo plaćalo "napuhane" cijene hrane za vojsku, što je demantovano iz ministarstva.

Kancelarija glavnog tužioca nije navela razlog zbog kojeg je otpušten Oleksij Simonenko, zamjenik glavnog tužioca, koji je u ukrajinskim medijima kritikovan zato što je otišao na odmor u Španiju. Iako Zelenski u svom obraćanju nije imenovao nijednog zvaničnika, uveo je novu zabranu zvaničnicima da idu na odmore u inostranstvo.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta Zelenskog, saopštio je da podnosi ostavku, ali takođe nije naveo razlog. Timošenko je bio jedan od menadžera predsjedničke kampanje Zelenskog 2019. a u skorije vrijeme je imao ulogu u nadzoru sprovođenja regionalne politike.

Nove čistke su rijetke promjene u inače izuzetno stabilnom ratnom rukovodstvu Kijeva. Osim što su u julu izvršene smjene unutar državne obavještajne agencije, Zelenski se uglavnom držao svog tima, političkih novajlija koje je nekadašnji televizijski glumac doveo u vladu kada je osvojio ubjedljivu pobjedu na izborima 2019.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG