Linkovi

Anna Chapman odlazi iz Amerike?


Igor Sutyagin, ruski stručnjak za nuklearnu energiju, uhićen je 1999., pod optužbom da je dostavljao povjerljive informacije jednoj britanskoj firmi koja je – prema ruskim vlastima – služila kao paravan za američku CIA-u. On će možda biti zamijenjen za uhićene ruske špijune.

U New Yorku je i službeno podignuta optužnica protiv 11 osoba koje se terete za špijunažu u korist Rusije. Svi od optuženih terete se za kazneno djelo zavjere u cilju djelovanja kao tajni agenti strane zemlje. Devetoro njih optužuje se i za pranje novca. Desetorica optuženih nalaze se u sudskom pritvoru u Sjedinjenim Državama, dok je jedanaesta osoba nestala na Cipru, nakon što je prošli tjedan nakratko uhićena te potom puštena na slobodu uz jamčevinu.

U Americi uhićene osobe živjele su i radile u Sjedinjenim Državama dugi niz godina, pod lažnim imenima, u nastojanju da ostvare kontakte u političkim i gospodarskim krugovima te da – postupno – prikupe informacije o američkom nuklearnom arsenalu te vanjskoj politici, a u korist ruske obavještajne službe.

U međuvremenu, iz Rusije stiže vijest da je obitelj jednog ruskog znanstvenika – koji je već više od deset godina zatvoren zbog navodnog špijuniranja u korist Sjedinjenih Država – izjavila da će on možda biti zamijenjen za ruske državljane koji su nedavno uhićeni u Americi. Prijatelji zatvorenog znanstvenika, Igora Sutyagina, tvrde da je on već prebačen iz jednog zatvora na sjeveru zemlje u Moskvu.

Oni tvrde da je plan da se Igor Sutyagin – u okviru jedne takve razmjene – prebaci u Britaniju. Brat Igora Sutyagina izjavio je za Glas Amerike da je ideja o razmjeni špijuna potekla od Sjedinjenih Država. Vladini dužnosnici obje zemlje nisu komentirali ove navode.

Igor Sutyagin, ruski stručnjak za nuklearnu energiju, uhićen je 1999., pod optužbom da je dostavljao povjerljive informacije jednoj britanskoj firmi koja je – prema ruskim vlastima – služila kao paravan za američku CIA-u. Sutyagin je 2004. osuđen na 15 godina zatvora. Otac Igora Sutyagina tvrdi da njegov sin nije špijun te da u sudskom postupku nije priznao krivicu za kaznena djela iz optužnice.

XS
SM
MD
LG