Linkovi

U anketi o globalnom liderstvu, Njemačka ima najviše bodova, a Rusija je najniže


Njemački kancelar Olaf Šolc sa učesnicima nakon grupne slike tokom događaja povodom obilježavanja Dana djevojaka u Kancelariji u Berlinu, 23. aprila 2024.
Njemački kancelar Olaf Šolc sa učesnicima nakon grupne slike tokom događaja povodom obilježavanja Dana djevojaka u Kancelariji u Berlinu, 23. aprila 2024.

Njemačka je 2023. godine imala 46 posto odobravanja, dok su SAD odmah iza nje sa 41 posto.

Njemačka je najbolje ocijenjena zemlja za globalno liderstvo, prema novoj Galupovoj anketi objavljenoj danas na osnovu anketa u 133 zemlje.

Gallupova ilustracija pokazuje da su Njemačka i SAD nastavile s višim rejtingom odobravanja od Kine ili Rusije, 23. aprila 2024. (Ljubavom, Gallup)
Gallupova ilustracija pokazuje da su Njemačka i SAD nastavile s višim rejtingom odobravanja od Kine ili Rusije, 23. aprila 2024. (Ljubavom, Gallup)

Kao najveća evropska privreda, Njemačka se može pohvaliti sa 60 posto odobravanja rukovodstva na kontinentu, što je dvocifreno više nego u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, historijski dominantna sila, svjedočile su blagom padu rejtinga rukovodstva u nekim afričkim zemljama i Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Neodobravanje američkog vodstva poraslo je na 36%, što je povećanje od 1 procentnog poena u odnosu na prethodnu godinu.

Čini se da je sukob u Gazi utjecao na rejting SAD-a u nekim zemljama. Gallup bilježi blagi pad u zemljama obuhvaćenim istraživanjem nakon početka sukoba.

Čini se da je nepokolebljiva podrška Sjedinjenih Država Izraelu povećala svoje odobravanje u Izraelu na 81%, ali je odobravanje palo na 11% "u Državi Palestini".

"Vidi se da Sjedinjene Države nedosljedno primjenjuju međunarodno humanitarno pravo i zakon o ljudskim pravima, prozivajući Rusiju za zloupotrebe u Ukrajini, ali ne kritizirajući saveznike poput Izraela zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi", rekla je Maryam Zarnegar Deloffre, profesorica međunarodnih poslova na Univerzitetu George Washington.

Američki veto protiv prekida vatre u Gazi, koji podržava većina država članica, mogao bi narušiti povjerenje u međunarodne zakone, rekla je Deloffre za Glas Amerike.

Anketa nudi sumornu sliku o Rusiji, posebno u Evropi, sa više od 90% neodobravanja.

Sveukupno, međutim, odobrenje ruskog rukovodstva bilo je 22% prošle godine, u odnosu na 21% u 2022.

Kina je sa 58 posto imala najveće odobravanje u Africi, a slijede je SAD (56 posto), Njemačka (54 posto) i Rusija 42 posto.

Ali smatra se da SAD imaju prednost meke moći nad Kinom u većini dijelova svijeta.

Širom svijeta, liderske sposobnosti Sjedinjenih Država ocijenjene su više na Kosovu (84%) nego u ostatku svijeta.

Ruska Federacija je dala SAD najvišu ocjenu neodobravanja od 88%.

Sa 39% odobravanja, SAD su uživale najveće odobravanje u Americi, a slijedi ih Njemačka sa 29%.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG