Linkovi

Analiza: Novo ukrajinsko oružje natjerat će Rusiju na promjenu


A Ground-Launched Small Diameter Bomb is fired in this undated handout image. (Copyright Saab AB)
A Ground-Launched Small Diameter Bomb is fired in this undated handout image. (Copyright Saab AB)

Budući da se očekuje da će Sjedinjene Države poslati novo oružje većeg dometa u Ukrajinu, odgovorile su na molbu predsjednika Volodimira Zelenskog za rakete koje mogu pogoditi duboko iza prvih linija sukoba s Rusijom koji traje već godinu dana.

Sada će se ruske snage morati prilagoditi ili će se suočiti s potencijalno katastrofalnim gubicima.

Novo oružje, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), omogućit će ukrajinskoj vojsci da pogodi mete na dvostruko većoj udaljenosti koju mogu doseći rakete koje sada ispaljuje iz topničko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) isporučenog iz SAD.

Ako bude uključen kao što se očekuje u nadolazećem paketu pomoći u oružju o kojem je prvi izvijestio Reuters, GLSDB od 151 km stavit će sve ruske opskrbne linije na istoku zemlje na dohvat ruke, kao i dio Krima koji je okupirala Rusija.

To će prisiliti Rusiju da premjesti svoje zalihe još dalje od prve linije, čineći svoje vojnike ranjivijima i uvelike komplicirajući planove za bilo kakvu novu ofanzivu.

"Ovo bi moglo značajno usporiti [ruski napad]", rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane. Kao što je HIMARS značajno utjecao na tok događaja, ove rakete bi mogle imati još veći utjecaj.

GLSDB je GPS-navođena krstareća bomba koja može manevrirati kako bi pogodila teško dostupne ciljeve kao što su zapovjedni centri. Zajednički su je izradili SAAB AB i Boeing Co , ona kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26, a oba su uobičajena u američkim zalihama.

Još nije kompatibilan s HIMARS-om, ali će Sjedinjene Države Ukrajini osigurati nove lansere za te rakete, rekli su izvori. GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023., prema dokumentu koji je pregledao Reuters.

Kada su Sjedinjene Države prvi put poslale lansere HIMARS u junu, isporučile su rakete dometa od 77 km. To je bio veliki poticaj za ukrajinsku vojsku, omogućivši joj da uništi ruska odlagališta municije i skladišta oružja.

Kada Ukrajina bude imala nove krstareće bombe, kažu vojni stručnjaci, Rusija će morati još više odmaknuti svoje zalihe.

“Trenutno ne možemo doći do ruskih vojnih objekata udaljenih više od 80 kilometara”, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Musiyenko. "Ako ih možemo dosegnuti praktički sve do ruske granice, ili na okupiranom Krimu, onda će to naravno smanjiti napadački potencijal ruskih snaga."

Presudno je da će Ukrajina uskoro moći doći do svake točke okupirane kopnene rute do Krima preko Berdianska i Melitopolja. To će prisiliti Rusiju da preusmjeri svoje kamione s opskrbom na Krimski most, koji je teško oštećen u napadu u oktobru.

"Rusija koristi Krim kao veliku vojnu bazu iz koje šalje pojačanje za svoje trupe na južnom bojištu", rekao je Musiyenko. "Da imamo 150 km (streljivo), mogli bismo to dosegnuti i poremetiti logističku vezu s Krimom."

Osim logističkog učinka, dodavanje oružja većeg dometa ukrajinskom arsenalu moglo bi poljuljati samopouzdanje Rusije.

Tom Karako, stručnjak za oružje i sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi Ukrajina imala koristi od oružja još većeg dometa, GLSDB je "stvarno važan korak da se Ukrajincima da veći domet".

NEMA ATACMS-a - JOŠ

Za Bidenovu administraciju, odluka o slanju GLSDB-a u Ukrajinu predstavlja korak prema ispunjavanju ukrajinske potražnje za raketom vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) dometa od 297 km, koju je administracija dosad odbijala isporučiti, strahujući od daljnjeg eskalacija sukoba.

Krstareće bombe, iako nisu toliko moćne, mnogo su jeftinije, manje i lakše ih je postaviti od ATACMS-a, što ih čini prikladnima za većinu onoga čemu se Ukrajina nada postići: ometanje ruskih operacija i stvaranje taktičke prednosti.

Ipak, rekao je Karako, moguće je da bi Ukrajinci u budućnosti mogli dobiti oružje još većeg dometa.

"Neprestano smo vidjeli kako administracija govori da će ići do određene točke, ali ne i dalje", rekao je. "Onda, kako se situacija pogoršavala, otkrili su potrebu da, zapravo, idu dalje."

To je bio slučaj s HIMARS-om, raketnim odbrambenim sistemom Patriot i, upravo ovog mjeseca, tenkovima Abrams, koji su u početku bili zabranjeni za Ukrajinu prije nego što je administracija na kraju odobrila isporuke.

Ali za sada će fokus biti na tome koliko brzo nove krstareće bombe mogu stići u Ukrajinu, rekao je Zagorodnjuk.

"Ako to ubrzaju... to bi moglo uvelike promijeniti situaciju na bojnom polju."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG