Linkovi

Amnesty: Alarmantno pogoršanje ženskih prava


Žena drži dijetei  plače nakon bijega iz Ukrajine i dolaska na granični prijelaz u Medyki, Poljska, 7. marta 2022.
Žena drži dijetei  plače nakon bijega iz Ukrajine i dolaska na granični prijelaz u Medyki, Poljska, 7. marta 2022.

Amnesty International pozvao je na "hrabru akciju" kako bi se preokrenula erozija ljudskih prava za žene i djevojke u 2021. godini.

Organizacija za zaštitu prava je u priopćenju 8. ožujka, koji se slavi kao Međunarodni dan žena, rekla da su mnoge zemlje ukinule pravo na zakonsku zaštitu, ostavljajući žene i one koji brane svoja prava "rizicima bez presedana".

"Događaji u 2021. i u prvim mjesecima 2022. godine urotili su se kako bi ugrozili prava i dostojanstvo milijuna žena i djevojaka", rekla je u priopćenju glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard. "Nijedno društvo ne može si priuštiti niti bi smjelo tolerirati takve erozije dostojanstva za više od polovice svoje populacije", dodala je.

U priopćenju je istaknuto teško stanje žena zatečenih u zonama sukoba kao što je Ukrajina, u kojoj je Rusija pokrenula ničim izazvanu invaziju, natjeravši više od 1,7 milijuna ljudi, uglavnom žena i djece, da pobjegnu u susjedne zemlje.

"Danas diljem Ukrajine i šire regije, žene i djevojke ponovno su u velikoj opasnosti", rekao je Amnesty u priopćenju, dodajući da su područja istočne Ukrajine, pogođena višegodišnjim sukobom između vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija, povećala broj stope rodno uvjetovanog nasilja i ograničen pristup osnovnim uslugama.

"To je obrazac koji će se sada proširiti cijelom zemljom", navodi se.

Pandemija korona virusa i poništavanje prava žena u Afganistanu bili su među događajima koji su nerazmjerno utjecali na prava žena i djevojčica u posljednjih 12 mjeseci, rekla je Callamar.

Također je navela "rašireno seksualno nasilje koje karakterizira sukob u Etiopiji, napade na pristup pobačaju u Sjedinjenim Državama i povlačenje Turske iz znamenite Istanbulske konvencije o rodno uvjetovanom nasilju" među čimbenicima koji su pogoršali situaciju za žene.

Callamar je pozvala vlade da povuku odluke koje su pogoršale položaj žena i djevojaka.

XS
SM
MD
LG