Linkovi

BiH

Ponovo će se suditi Amiru Zukiću i ostalima


Arhiv - Amir Zukić, bivši član SDA, dolazi na Kantonalni sud u Sarajevu
Arhiv - Amir Zukić, bivši član SDA, dolazi na Kantonalni sud u Sarajevu

Kantonalni sud u Sarajevu je 13. novembra ukinuo osuđujući dio prvostepene presude, kojom su za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini osuđeni bivši sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić, te još četvorica optuženih.

Presudom je Kantonalni sud naredio održavanje novog suđenja pred Opštinskim sudom u Sarajevu, potvrdili su advokati odbrane za Radio Slobodna Evropa.

Oslobađajući dijelovi prvostepene presude protiv svih optuženika su potvrđeni, što znači da je pravosnažno optužbe oslobođen Asim Sarajlić, visoki funkcioner SDA kome se sudilo u ovom postupku.

U julu prošle godine Opštinski sud u Sarajevu je osudio je Amira Zukića na tri godine zatvora, Safeta Bibića na šest godina, Senada Traku na godinu i šest mjeseci, Ramiza Karavdića na dvije godine i Eseda Džananović na tri godine zatvora.

Oni su proglašeni krivim za korupciju, trgovinu uticajem i nezakonito zapošljavanje u Elektroprivredi BiH.

Uz Asima Sarajlića je tada optužbe oslobođen i Nedžad Trako.

Optuženi su da su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne dati novac za zaposlenje u Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH. Radno mjesto se plaćalo od 16.000 do 19.000 maraka (oko 8.000 do 10.000 eura), glasila je optužba.

Amir Zukić je bio dugogodišnji član SDA u kojoj je obnašao funkciju generalnog sekretara i člana predsjedništva te stranke.

Prema optužnici, Zukić je bio jedan od organizatora grupe, te je, koristeći svoj položaj, preko Eseda Džananovića, izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede BiH, u zamjenu za novac utjecao na nezakonito zaposlenje više osoba.

Mirsad Kukić je bio pomoćnih direktora rudnika Banovići za razvoj i investicije. Stranka demokratske akcije, čiji je bio visokopozicionirani član, isključila ga je u martu 2018. zbog unutarstranačkih neslaganja, a Kukić je mjesec kasnije osnovao stranku PDA. Zastupnik je u državnom parlamentu.

S mjesta predsjednika PDA se formalno povukao nakon što su ga SAD stavile 5. januara 2022. na "crnu listu" zbog "uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti".

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen na sudu zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem na koju je uložio žalbu.

Protiv Sarajlića, trećeg funkcionera SDA, podignuta je još jedna optužnica, zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, odnosno za namještanje izbora unutar Stranke demokratske akcije.

Sva trojica tadašnjih funkcionera SDA koji su optuženi u ovom predmetu nalaze se na "crnoj listi" SAD-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG