Linkovi

Američke tvrtke više izvoze u inozemstvo


Američke tvrtke više izvoze u inozemstvo
Američke tvrtke više izvoze u inozemstvo

Prije deset godina američka roba na putu za inozemstvo činila je 20 posto prometa luke u Los Angelesu, a danas čini 34 posto

Američko državno tijelo koje pomaže tvrtkama koje izvoze odnedavno ima partnerski odnos s glavnim lukama u Sjedinjenim Državama. Cilj je udvostručiti izvoz do 2014. godine. U posljednje tri godine, od početka recesije, 2008., sve se više američkih tvrtki okreće stranim tržištima no većina je još uvijek orijentirana na domaće tržište.

Californijska firma Tystar proizvodi opremu koja izrađuje dijelove od silicija koji se ugrađuju u računala i mobitele. Konačni proizvod prodaje se i u Americi a i u inozemstvu. Jim Smith, poslovni direktor ove firme, govori o uspješnoj prodaji u Kini, Singapuru i Južnoj Koreji.

Izvoz je zbog toga narastao od petine pa do više od polovice ukupnog poslovanja firme Tystar. Da nema stranih tržišta, recesija bi nas zaista pogodila – kaže Jim Smith. Međutim, početak poslovanja u stranim zemljama nije bilo lak.

"Prvo, tu je stani jezik. Drugo, u svakoj se zemlji posluje drugačije."

Uz to, za izvoz je potreban dodatni kapital. Većina američkih firmi su manje tvrtke koje nemaju toliko novca – kaže Vance Baugham iz losanđeleskog ureda poslovne udruge World Trade Center.

"U slučaju male firme, sredstva su zaista ograničena. Ako žele izaći na svjetsko tržište, novac je glavni problem."

Pomanjkanje novca glavni je razlog zbog čega američke tvrtke u pravilu posluju samo na domaćem planu. Tek ih 15 posto izvozi. No, zbog ekonomske krize, domaća je potražnja pala pa je izvoz postao neophodan – kaže Jim MacLellan, direktor odjela za trgovinu luke Los Angeles.

"Tvrtke moraju pronaći nove mušterije, širiti poslovanje izvan granica naše zemlje. Jer 95 posto potencijalnih kupaca je van Sjedinjenih Država."

Izvoznicima na ruku ide razmjerno slabi dolar. To pokazuje i promet luke u Los Angelesu. Prije deset godina, američka roba na putu za inozemstvo činila je 20 posto prometa te luke. Danas čini 34 posto. Californijski poduzetnici imaju dodatnu prednost – na Zapadnoj su obali i prema tome, još bliži tržištima Azije.

Vance Baugham iz poslovne asocijacije World Trade Center kaže da je očit novi trend – lokalne firme iz Californije više uopće ne pokušavaju 'osvojiti Ameriku' već odmah odlaze na strana tržišta. Mijenja se i uvoz u Ameriku – kaže Vance Baugham. S poskupljenjem benzina i rastom plaća u Kini, tamošnjim je firmama sve skuplje slati u Ameriku svoju robu brodovima. Kineske tvrtke zato sve češće prebacuju svoju proizvodnju u Sjedinjene Države, kako bi bile što bliže kupcima.

XS
SM
MD
LG