Linkovi

Amerikanci i dalje troše mnogo za praznike uprkos višim cijenama


Kupci posjećuju Božićno selo u Philadelphiji.
Kupci posjećuju Božićno selo u Philadelphiji.

Praznična prodaja je porasla ove godine, a potrošnja je ostala otporna tokom sezone kupovine čak i kada su se Amerikanci borili sa višim cijenama u nekim oblastima i drugim finansijskim brigama, pokazuju novi podaci.

Praznična prodaja od početka novembra do Badnje večeri porasla je za 3,1 odsto, što je sporije od rasta od 7,6 odsto u odnosu na godinu ranije, prema Mastercard SpendingPulsu, koji prati sve vrste plaćanja, uključujući gotovinu i debitne kartice.

Uprkos porastu potrošnje prošle godine u istom periodu, ovogodišnja prodaja je više u skladu sa onim što je tipično za vrijeme praznika.

„Ove praznične sezone pojavio se potrošač, koji namjerno troši”, rekla je Michelle Meyer, glavna ekonomistkinja Mastercard ekonomskog instituta. „Ekonomska pozadina ostaje povoljna sa zdravim otvaranjem radnih mjesta i ublažavanjem inflatornih pritisaka, osnažujući potrošače da traže dobra i iskustva koja najviše cijene".

Broj ljudi koji traže beneficije za nezaposlene ostao je veoma nizak prema historijskim standardima, a poslodavci i dalje imaju poteškoća da pronađu dovoljno radnika.

Ipak, rast prodaje bio je nešto niži od povećanja od 3,7 odsto koji je Mastercard SpendingPuls projektovao u septembru. Podaci objavljeni u utorak isključuju automobilsku industriju i nisu prilagođeni inflaciji.

Prodaja odjeće je porasla za 2,4 odsto, prodaja nakita pala za dva odsto, a elektronike za oko 0,4 odsto. Online prodaja je porasla za 6,3 odsto u odnosu na prije godinu dana, a potrošnja u prodavnicama je porasla za skromnih 2,2 odsto.

Potrošnja čini skoro 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD, a ekonomisti pažljivo prate kako Amerikanci troše, posebno tokom praznika, da bi procijenili kako se finansijski osjećaju.

Uoči praznika je postojala sve veća zabrinutost o spremnosti Amerikanaca da troše zbog povećanih cijena dnevnih potrepština u vreme kada je štednja opala, a kašnjenje sa otplatom kreditnih kartica poraslo.

Kao odgovor, trgovci su ranije u oktobru povećali popuste na prazničnu robu u poređenju sa prije godinu dana. Također su oprezno pristupili tome koliko zaliha da naruče nakon što su im prošle godine skladišta ostala prepuna.

Najnoviji izvještaj o vodećem mjeraču inflacije koji su Federalne rezerve objavile krajem prošle nedjelje, pokazuje se da cijene popuštaju. Ali troškovi su i dalje veći u restoranima, prodavnicama automobila i stanarinama.

Amerikanci su, međutim, neočekivano povećali svoju potrošnju od oktobra do novembra kada je počela sezona praznika, naglašavajući potrošačku moć iako su suočeni sa većim troškovima.

Šira slika o tome kako su Amerikanci potrošili svoj novac stiže sljedećeg mjeseca kada će Nacionalna maloprodajna federacija, objaviti kombinovanu dvomjesečnu statistiku zasnovanu na podacima o prodaji od novembra do decembra iz Ministarstva trgovine.

Trgovinska grupa očekuje da će rasprodaja za praznike u SAD porasti za tri do četiri odsto. To je niže od prošlogodišnjeg rasta od 5,4 odsto, ali opet više u skladu sa tipičnom potrošnjom za praznike, koja je porasla za 3,6 odsto između 2010. i 2019, prije nego što je počela pandemija korona virusa.

Industrijski analitičari će u detalje analizirati finansijske rezultate u četvrtom kvartalu, kada veliki trgovački lanci objave te podatke u februaru. Veliko je pitanje da li će se kupci naglo povući pošto dobiju račune u januaru.

Nikki Baird, potpredsjednica Aptosa, maloprodajne tehnološke firme, primijetila je da bi kupci, koji su već opterećeni još uvijek visokom inflacijom i kamatama, mogli da se više povuku zbog nastavka otplate studentskih kredita koji je počeo 1. oktobra.

„Zabrinuta sam za januar”, rekla je ona. „Kao da vidim dio završnog čina.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG