Linkovi

Amerikanci, barem za sada, ne brinu mnogo o mogućem prekidu državnih službi


Brooke Storey, aktivistica Pokreta Čajanke na skupu ispred Kongresa
Brooke Storey, aktivistica Pokreta Čajanke na skupu ispred Kongresa

Jedna prolaznica u Chicagu nam kaže da 'nitko koga ona pozna ne govori o toj temi'. Jedan prolaznik domeće da bi 'političari konačno trebali početi raditi svoj posao'.

Predsjednik Barack Obama i republikanci u Kongresu već više od pola godine ne mogu doći do kompromisa u vezi proračuna za tekuću fiskalnu godinu, koja je počela prvog listopada.

Blokada po tom pitanju mogla bi u subotu rezultirati prekidom rada državnih službi u Americi, većine vladinih ustanova i ministarstava – koje jednostavno više neće imati novca za svoj rad.

Razlike u vezi s proračunom između republikanaca i demokrata pojačao je konzervativni Pokret Čajanke koji posljednjih godina predstavlja najangažiraniji dio baze Republikanske stranke. Pokret Čajanke traži od republikanaca u Kongresu da značajno režu državnu potrošnju.

Pokret Čajanke nedavno je pred Kongresom održao skup na kojem se zahtijevalo da se značajno smanji državna potrošnja. Aktivistica Brooke Storey želi poručiti republikanskim zastupnicima – dosta je kompromisa s demokratima i predsjednikom Obamom.

"Kompromisi su nas doveli gdje smo sada. Kompromisa više ne može biti. Amerika nema novca" - kazala nam je Brooke Storey.

Pokret Čajanke pomogao je Republikanskoj stranci da jesenas na izborima za Kongres osvoji većinu u Zastupničkom domu. Deseci republikanskih zastupnika, pogotovo novijih, podržavaju Pokret Čajanke i pozvali su pristaše koji su se okupili pred Kongresom da nastave s pritiskom na svoje izabrane predstavnike. Među njima je bila i zastupnica iz Minnesote Michele Bachmann.

"Fenomenalni ste. Nije čudo da vas se ovdje tako boje. A boje vas se zbog toga što ste jaki. Budite i dalje hrabri kao što ste bili do sada. Ja znam da hoćete" - poručila je ova članica Zastupničkog doma koja - javljaju mediji - razmišlja i o kandidaturi za predsjednicu države.

Pokret Čajanke nije raspoložen za kompromis o proračunu. Međutim, predsjednik Obama smatra da obustava rada državnih službi, savezne uprave i niza ministarstava i vladinih ustanova neće biti dobra za nacionalnu ekonomiju. "U trenutku kada se ekonomija tek počela oporavljati i rasti, zadnja stvar koja nam treba je prestanak rada državnih službi" - rekao je nedavno predsjednik, u svom pozivu čelnicima obiju stranaka da postignu sporazum o državnoj potrošnji.

Međutim, Republikanska stranka ne pristaje na prijedlog proračuna koji je ponudila Bijela kuća – tvrdi da je on previše rastrošan i traži dublje rezove u državnim programima.

Izvan glavnog grada Sjedinjenih Država, Amerikanci kao da se niti ne obaziru na mogućnost obustave rada savezne vlade i državnih službi. Jedna prolaznica u Chicagu nam kaže da 'nitko koga ona pozna ne govori o toj temi'. Jedan prolaznik domeće da bi 'političari konačno trebali početi raditi svoj posao'. Slično misli i farmer iz Illinoisa Monty Whipple: "Moguće je da će državne službe biti zatvorene. Političari u Washingtonu gube vrijeme, neozbiljni su.. Na kraju će se stvar ipak riješiti."

William Galston, analitičar koji radi u washingtonskom think-tanku Brookings Institute očekuje da će ova tema – proračun i zatvaranje vlade – biti prominentna sljedeće godine, na predsjedničkim izborima: "Što se dogodi sada, imat će utjecaja na političku bitku sljedeće godine. Ulozi su vrlo visoki i obje su stranke svjesne toga."

Ankete pokazuju da je američka javnost gotovo prepolovljena na pitanju koga će kriviti za obustavu rada državnih službi – republikance ili demokrate.

XS
SM
MD
LG