Linkovi

Amerika izvela zračne napade na grupe koje podržava Iran u Siriji


Američki ministar odbrane Lloyd Austin
Američki ministar odbrane Lloyd Austin

Američka vojska izvela je zračne napade na dvije lokacije u istočnoj Siriji, uključujući grupe koje podržava Iran, pogodivši lokaciju za obuku i postrojenje za oružje, navode Pentagon i američki zvaničnici.

To je treći put u nešto više od dvije sedmice da su SAD uzvratile militantima zbog sve većeg broja napada na baze u kojima su smještene američke trupe u Iraku i Siriji.

U saopćenju, ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su napadi bili usmjereni na lokacije u blizini Abukame i Mayadina i da su ih koristili Korpus iranske Revolucionarne garde, kao i milicije koje podržava Iran.

„Predsjednik nema veći prioritet od sigurnosti američkog osoblja i usmjerio je akciju da jasno stavi do znanja da će Sjedinjene Države braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese”, rekao je Austin.

Američki zvaničnik je rekao da jedna lokacija uključuje i skladište oružja. Zvaničnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman kako bi razgovarao o detaljima vojne operacije.

Militantne grupe, od kojih mnoge djeluju pod okriljem Islamskog otpora u Iraku, izvele su skoro 50 napada od 17. oktobra na baze u kojima se nalazi američko osoblje u Iraku i Siriji.

To je bio dan kada je snažna eksplozija potresla bolnicu u Gazi, usmrtivši stotine ljudi i pokrenuvši proteste u brojnim muslimanskim nacijama.

Izraelska vojska je nemilosrdno napala Gazu u znak odmazde za razorno divljanje Hamasa u južnom Izraelu 7. oktobra. I brojne grupe obećale su odmazdu protiv SAD-a zbog podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Prema Pentagonu, oko 56 američkih pripadnika je povrijeđeno u napadima u Siriji i Iraku, ali su se svi vratili na dužnost. Njihove ozljede su kombinacija traumatske ozljede mozga i drugih manjih povreda.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG