Linkovi

Američka vojska ispričala se zbog spaljivanja Kurana


Američka vojska ispričala se zbog spaljivanja Kurana
Američka vojska ispričala se zbog spaljivanja Kurana

"Ovo je trenutak kada moramo naći zajednički jezik pod teškim i složenim uvjetima. Svima ovdje prisutnima poznati su izazovi i napetosti koje dolaze uz zajednički život s ljudima različitih vjera," rekao je pred okupljenim američkim muslimanima predstavnik američkog Ministarstva obrane

U prošlotjednim nasilnim prosvjedima zbog nehotičnog paljenja Kurana u bazi NATO-a u Afganistanu, poginulo je više od 20 ljudi, među njima i dvojica američkih vojnika. Muslimanski čelnici u Sjedinjenim Državama pozivaju na prestanak nasilja, dok američki vojni dužnosnici nude nove isprike zbog tog incidenta.

Američki vojni zvaničnici došli su u džamiju nadomak Washingtona kako bi se ispričali. Predstavnik Ministarstva obrane Peter Lovoy je rekao:

"Došao sam ovdje kako bih se ispričao u ime američkog Ministarstva obrane zbog incidenta koji se prošli tjedan dogodio u Afganistanu."

Formalna isprika američkoj muslimanskoj zajednici, ali i žiteljima Afganistana, napor je za ublažavanje napetosti izazvane nehotičnim paljenjem nekoliko primjeraka Kurana od strane američkog vojnog osoblja u Afganistanu. Peter Lovoy, koji obnaša dužnost pomoćnika američkog ministra obrane, rekao je stotinama američkih muslimana da američka vojska poduzima hitre mjere kako bi ispravila probleme koji su doveli do spaljivanja Kurana.

"Ovo je trenutak kada moramo naći zajednički jezik pod teškim i složenim uvjetima. Svima ovdje prisutnima poznati su izazovi i napetosti koje dolaze uz zajednički život s ljudima različitih vjera."

Službenu ispriku uručio je i predsjednik Barack Obama. Međutim, svi dosadašnji izrazi žaljenja od strane američke vlade do sada nisu uspjeli ubažiti burne reakcije u Afganistanu.

Afganistanske sigurnosne snage već danima pokušavaju zaustaviti nasilne prosvjede i uništavanje imovine nakon spaljivanja Kurana. Više od 20 osoba je poginulo, a deseci su ranjeni. U Sjedinjenim Državama, američki muslimanski čelnici pozivaju na mir. Imam Mohamed Magid izvršni je direktor muslimanske udruge pored Washingtona.

"Ja pozivam na prestanak nasilja. Spaljivanje stvari i oduzimanje ljudskih života je neprihvatljivo. Tim stavom branim sam Kuran jer po njemu, tko god oduzme nečiji život, oduzima život cijelom čovječanstvu."

Imam Magid kaže da je primio obećanje američkih vojnih zvaničnika o poduzimanju potrebnih koraka kako bi se izbjeglo ponavljanje tog incidenta. No, Akbar Ahmed, predsjedatelj Islamskih studija na Sveučilištu American u Washingtonu, kaže da Sjedinjene Države moraju učiniti više:

"Sada je ključno važno vrijeme da počnemo graditi mostove jer će u protivnom Sjedinjenim Državama biti vrlo teško nastaviti igrati značajnu ulogu u toj regiji, što je dugoročni cilj."

Američke vojne snage tvrde da trenutno obučavaju svoje osoblje u Afganistanu o pravilnom rukovanju vjerskim spisima. Rizwan Jaka je član Muslimanske udruge u Dullesu nedaleko Washingtona:

"Kuran se može, kako mi kažemo, 'umiroviti' na puno učtiviji i civiliziraniji način: ili da se jednostavno zakopa, ili da se istrgnu određene stranice i bace u potok ili rijeku."

Moleći se za mir, američki muslimani se nadaju da će američka vojska u Afganistanu učiti iz svojih grešaka iz prošlosti.

XS
SM
MD
LG