Linkovi

Brojni znatiželjnici širom Sjeverne Amerike posmatrali pomračenje Sunca


Potpuno pomračenje Sunca zamračilo dijelove sjevernog Meksika
Potpuno pomračenje Sunca zamračilo dijelove sjevernog Meksika

Milioni gledalaca duž uskog koridora koji se proteže od Meksika do SAD-a do Kanade željno su iščekivali nebesku senzaciju u ponedjeljak - potpuno pomračenje sunca - čak i kada su prognostičari pozivali na oblake.

Najavljeno je da će to biti najveće pomračenje u Sjevernoj Americi ikad, zahvaljujući gusto naseljenoj stazi i mamcu više od četiri minuta podnevnog mraka u Teksasu i drugim odabranim mjestima. Gotovo svima u Sjevernoj Americi bilo je zagarantovano barem djelomično pomračenje, ako vremenske prilike dozvoljavaju.

Oblačnost je jedna od težih stvari za prognozu“, objasnila je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Alexa Mainess u Naučnom centru Velikih jezera u Klivlendu u nedelju. “U najmanju ruku, neće padati snijeg.”

Neizvjesnost koja visi dodala je drami. Kiša ili sunce, "radi se samo o dijeljenju iskustva s drugim ljudima", rekao je Chris Lomas iz Gothama u Engleskoj, koji je odsjeo u rasprodanom odmaralištu za prikolice izvan Dalasa, najvećeg grada na putu pomračenja.

Za potpuno pomračenje u ponedjeljak, mjesec je skliznuo točno ispred Sunca, potpuno ga blokirajući. Rezultirajući sumrak, s vidljivom samo vanjskom atmosferom Sunca ili koronom, dovoljno je dug da ptice i druge životinje utihnu, te da iskoče planete, zvijezde.

Rane faze potpunog pomračenja Sunca pokazuju prelazak mjeseca ispred Sunca u Bloomingtonu, Indijana, 8. aprila 2024.
Rane faze potpunog pomračenja Sunca pokazuju prelazak mjeseca ispred Sunca u Bloomingtonu, Indijana, 8. aprila 2024.

Nesinhronizirana tama traje do 4 minute i 28 sekundi. To je skoro duplo duže nego tokom američkog pomračenja od obale do obale prije sedam godina jer je Mjesec bliži Zemlji. Proći će još 21 godina prije nego što SAD ugleda još jedno potpuno pomračenje Sunca ove razmjere.

Potrebno je samo 1 sat i 40 minuta da Mjesečeva sjena projuri više od 6.500 kilometara preko kontinenta.

Zaštita očiju u ovakvim slučajevima je potrebna, sa odgovarajućim naočalama za pomračenje i filterima za gledanje u sunce, osim kada se ono potpuno zakloni iz vidokruga tokom pomračenja.

Put pomračenja - širok oko 185 kilometara - ovog puta obuhvata nekoliko velikih gradova, uključujući Dalas, Indianapolis, Cleveland, Buffalo, New York i Montreal. Procjenjuje se da 44 miliona ljudi živi unutar staze, sa još nekoliko stotina miliona u krugu od 320 kilometara. Dodajte sve lovce na pomračenja, astronome amatere, naučnike i naprosto znatiželjnike, i nije ni čudo što su hoteli i letovi bili rasprodati, a putevi zakrčeni.

Stručnjaci iz NASA-e i brojni univerziteti postavljeni su duž rute, spremni za lansiranje istraživačkih raketa i meteoroloških balona i izvođenje eksperimenata. Sedam astronauta Međunarodne svemirske stanice također će biti na oprezu, 435 kilometara iznad.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG