Linkovi

Nezgode McConnella i Bidena ističu poodmakle godine američkih lidera


Senator McConnell
Senator McConnell

Neobjašnjivo "zamrzavanje" vođe republikanaca u Senatu Mitcha McConnela tokom govora u Kongresu ove sedmice je najnoviji podsjetnik da su najmoćniji američki politički lideri mnogo stariji od mnogih u drugim demokratijama.

Joe Biden, 80, najstariji je američki predsjednik koji je ikada služio u Bijeloj kući i skoro dvije decenije stariji od srednje starosti svjetskih nacionalnih lidera, 62, otkrio je Pew Research.

Iako je Biden mlađi od 89-godišnjeg predsjednika Kameruna Pola Bije, najstarijeg šefa države na svijetu, mogao bi biti djed čileanskom predsjedniku Gabrielu Boriću ili Sanni Marin, koja je prošlog mjeseca podnijela ostavku na mjesto premijera Finske. Oboje imaju 37 godina.

Ipak, Biden je po godinama mlađi od nekih članova američkog Kongresa.

McConnell (81) je prestao da govori usred rečenice na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu u srijedu i stajao je nijem 23 sekunde dok ga nisu odveli od novinara, da bi se kasnije vratio i izvijestio: "Dobro sam".

Trenutak je izazvao zabrinutost za njegovu mentalnu sposobnost, posebno nakon što je hospitaliziran i liječen od potresa mozga nakon pada u martu. Republikanski senator Chuck Grassley iz Ajove (89), demokratska senatorka Dianne Feinstein iz Kalifornije (89) i senator Vermonta Bernie Sanders (81) stariji su od McConnela.

Predsjednik Joe Biden pao je na pozornici tokom ceremonije diplomiranja na Akademiji ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Država 2023. na stadionu Falcon, u četvrtak, 1. juna 2023.(AP Photo/Andrew Harnik)
Predsjednik Joe Biden pao je na pozornici tokom ceremonije diplomiranja na Akademiji ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Država 2023. na stadionu Falcon, u četvrtak, 1. juna 2023.(AP Photo/Andrew Harnik)

Mnogi poslanici u Kongresu su u 70-im godinama, a srednja starost Senata je 65,3 godine, izračunato je FiveThirtyEight, najstariji ikad, u odnosu na srednju starost od 38,8 godina u Sjedinjenim Državama kao cjelini.

Sa 64 godine, američki Senat ima sedmu najvišu prosječnu starost bilo kojeg parlamentarnog tijela, izračunala je Interparlamentarna unija, navodeći zemlje sa mnogo starijim stanovništvom, uključujući Japan, Italiju i Grčku.

Bidenove poodmakle godine dovele su do pitanja da li treba da se kandiduje za drugi mandat. Predsjednik se nedavno na sceni spotaknuo o vreću s pijeskom, hoda opreznim hodom i sklon je verbalnim posrtajima.

On bi se mogao suočiti s Donaldom Trumpom (77) kao republikanskim kandidatom na izborima 2024. godine. Ankete Reutersa pokazuju da mnogi Amerikanci misle da ni jedan ni drugi ne bi trebali da se kandiduje zbog svojih godina.

Upitana o Bidenovim godinama, Bijela kuća ukazuje na postignuća, uključujući predsjedničke izbore 2020., pomaganje demokratama da izbjegnu poraze na izborima 2022. i provlačenje niza zakona kroz Kongres kao predsjednik.

Biden se ne nalazi među prvih 10 najstarijih svjetskih lidera koji trenutno služe, prema Pewu, koji pored Biye predvodi Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinske uprave, sa 87 godina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG