Linkovi

Amerika ne prihvata izvještaj koji okrivljuje Rusiju za Havana sindrom


Sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre
Sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre

Sjedinjene Države podržavaju godinu dana staru obavještajnu procjenu da zdravstveni problemi koji pogađaju, a u nekim slučajevima onesposobljavaju stotine američkog osoblja širom svijeta, nisu rezultat oružja kojim raspolaže američki protivnik.

Bijela kuća, Pentagon i State Department u ponedjeljak su stali pri izvještaju Nacionalnog obavještajnog vijeća iz marta 2023. u kojem se zaključuje da je „veoma malo vjerovatno” da su štetne simptome poznate kao Havana sindrom izazvali neprijateljski operativci, uprkos novoj istrazi koja sugerira možda je kriva ozloglašena ruska obavještajna jedinica.

„Obavještajna zajednica to nije zaključila”, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre, braneći zaključke iz 2023.

Ali Jean-Pierre je također rekla da Bijela kuća nije prestala da se bavi ovim pitanjem, što je u nekim slučajevima primoralo američko osoblje da se povuče.

„Ovo smo shvatili veoma ozbiljno”, rekla je. „Učinićemo sve što možemo… Nastavićemo da radimo sveobuhvatno ispitivanje efekata i potencijalnih uzroka."

Zajednička istraga koju su kasno u nedjelju objavili CBS-ov „60 minuta”, njemački Der Spiegel i Insider, otkrila je da postoji razlog za vjerovanje da je procjena američkih obavještajnih službi došla do pogrešnog zaključka.

Ukazujući na putne isprave, evidenciju mobilnih telefona, iskaze očevidaca i intervjue sa više američkih zvaničnika i žrtava, novinske organizacije su zaključile da postoji velika vjerovatnoća da je Rusija kriva.

Naime, istraga je povezala brojne izvještaje o Havana sindromu s prisustvom pripadnika Jedinice 29155 ruske vojne obavještajne službe, poznate po svojoj ulozi u sabotažama i ubistvima.

Također je otkriveno da su mnogi simptomi u skladu s utjecajem oružja usmjerenog na zvuk ili radio-frekvenciju.

Pored toga, istraga je utvrdila da su pripadnici GRU Jedinice 29155 dobili nagrade i unapređenja za svoj rad na takvom oružju.

U Bijeloj kući, Jean-Pierre je uputila dodatna pitanja o Havana sindromu američkoj kancelariji direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI).

ODNI, CIA i Odbrambena obavještajna agencija, ili DIA, u ponedjeljak su odbili odgovoriti na zahtjev Glasa Amerike za komentare.

Ali i ODNI i DIA ukazali su na Svjetsku procjenu prijetnje koju su prošlog mjeseca objavile američke obavještajne agencije.

„Većina agencija IC [obavještajne zajednice] zaključila je da je malo vjerovatno da je strani protivnik odgovoran za prijavljene AHI [anomalne zdravstvene incidente]”, navodi se u procjeni koja koristi terminologiju američke vlade za Havana sindrom.

Američki zvaničnici zabilježili su oko 1.500 slučajeva Havana sindroma otkako je osoblje Američke ambasade u Havani, na Kubi, prvi put prijavilo neobjašnjive bolesti 2016. godine. Žrtve na Kubi, Rusiji, Kini, Poljskoj, Austriji, pa čak i Sjedinjenim Državama prijavile su različite simptome, uključujući mučninu i vrtoglavicu, iscrpljujuće glavobolje i probleme s pamćenjem.

Prvobitna istraga je ukazala na mogućnost da su barem neki od onih koji pate od simptoma bili pogođeni nekom vrstom oružja, nalazi koji su potkrijepljeni izvještajem panela stručnjaka iz 2022.

Ali iste godine, američki obavještajni službenici počeli su odbacivati hipotezu da su misteriozne bolesti rezultat oružja. CIA je, na primjer, rekla da se čini da se većina slučajeva može „razumno objasniti” medicinskim uslovima ili okolišnim i tehničkim faktorima.

Rusija je u ponedjeljak odbacila zaključke istrage CBS-a „60 minuta”, njemačkog Der Spiegel-a i Insajdera.

„Ovo nije ništa drugo do neosnovana optužba”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

„Ovo uopšte nije nova tema”, rekao je Peskov. „Od samog početka to je nekako bilo vezano za optuživanje ruske strane za to, ali niko nikada nije objavio niti dao uvjerljivu podršku ovim neosnovanim optužbama.”

XS
SM
MD
LG