Linkovi

Američki muslimani u isčekivanju ramazana dok rat bjesni u Gazi


Žene mole tokom Ramazanskog bajrama, 21. aprila 2023. godine, u Muslimanskom društvenom centru u Silver Springu
Žene mole tokom Ramazanskog bajrama, 21. aprila 2023. godine, u Muslimanskom društvenom centru u Silver Springu

Muslimanski sveti mjesec ramazan dolazi usred rata u Gazi, gdje Ujedinjene nacije upozoravaju na rastuću humanitarnu krizu.

Imam Talib Shareef iz Masjid Muhammad, Nacionalne džamije, u Washingtonu rekao je da će ove godine biti razlika u načinu na koji muslimani provode ramazan zbog sukoba.

Osim organizovanja namaza za zajednicu, džamija se "više bavi služenjem i hranjenjem; mi zapravo osiguravamo hranu u mesdžidu i [također u] skloništima, a idemo i u druge vjerske zajednice", rekao je Shareef, koji je služio više od 30 godina u američkom ratnom vazduhoplovstvu i pomogao je da se uspostavi prvi vojni imam 1993.

"Očekujem da će… vjerske zajednice pokušati da se udruže", rekao je on, napominjući da njegova džamija radi i sa crkvama i daje hranu drugima u zajednici.

"Očigledno je da će [sukob] biti u srcima ljudi, u dušama ljudi, to muči ljude", rekao je Šaref.

Gotovo 2 milijarde muslimana širom svijeta isčekuje ramazan, koji bi trebao početi 10. ili 11. marta zavisno od lokacije.

Tokom mjeseca Ramazana, muslimani se uzdržavaju od hrane, pića, ogovaranja i seksualnih odnosa od izlaska do zalaska sunca. Post ima za cilj da muslimane približi Bogu i pomogne im da se bolje saosjećaju s onima koji su manje sretni.

Američki muslimani

U Sjedinjenim Državama muslimanska populacija broji oko 3,45 milijuna, što čini nešto više od 1% stanovništva, prema Pew Researchu.

Ovisno o tome gdje muslimani žive u Sjedinjenim Državama, njihovo iskustvo može varirati. U nekim ruralnim područjima muslimani možda nemaju pristup džamiji ili zajednici u kojoj mogu prakticirati svoju vjeru.

Ovo posebno vrijedi za imigrante koji se sele u područja bez velike muslimanske populacije.

Ramazanski ukrasi izloženi su u radnji Party City u Dearbornu, Michigan, u četvrtak, 23. marta 2023.
Ramazanski ukrasi izloženi su u radnji Party City u Dearbornu, Michigan, u četvrtak, 23. marta 2023.

Jemal Yasin, koji je emigrirao u SAD iz Etiopije 2008. godine radi postdiplomskog istraživanja na Univerzitetu u Vermontu, opisao je svoje prvo iskustvo u Sjedinjenim Državama kao "malo usamljeno".

Rekao je da postoji zajednica somalijskih imigranata, iako nije imao priliku da se moli s njima.

Tokom te prve godine u Sjedinjenim Državama, rekao je da je morao "sam da se moli u svojoj sobi", što je, kako je rekao, tipično iskustvo mnogih muslimanskih imigranata.

Sada je Yasin predsjednik upravnog odbora Fondacije prve hidžre u Washingtonu.

Počela je kao mala organizacija koja je imala za cilj "promoviranje i očuvanje islamskog naslijeđa" i "njegovanje islamskih principa bratstva, jednakosti, međusobne pomoći i učenja mira, ljubavi i pravde", navodi se na njenoj web stranici.

U početku, organizacija nije imala zgradu, a članovi fondacije su se sastajali jedni kod drugih. Njihova sadašnja zgrada je zvanično obezbeđena tek 2005. godine, rekao je Yasin.

"Ovo je centar za muslimane, sve muslimane… Dakle, kada dođete ovamo, vidite [ljude različitog] porijekla – Afroamerikance, Etiopljane, Somalijce, Arape – oni će doći zajedno da se mole i zajedno poste, tako da je ovo mjesto za sve", rekao je Yasin.

On je dodao da fondacija radi sa zajednicom i organizuje događaje za muslimane, prije, za vrijeme i nakon ramazana.

Kada se kasnije 2008. preselio u Washington, Yasin se uključio u fondaciju i mogao je biti dio veće muslimanske zajednice.

Obilježavanje ramazana postaje sve češće u Sjedinjenim Državama, a mnoge organizacije su domaćini događaja kojima se obilježava mjesec.

Šaref je rekao: "Nekada smo imali više... privatnih iftara u prošlosti, a sada su otvoreniji... i možemo više dijeliti."

Nakon zalaska sunca, muslimani se obično okupljaju na iftaru - prekidu posta i najvažnijem obroku u danu.

Yasin je rekao da je fondacija pomogla u organizaciji bazara u nedjelju kako bi pomogla zajednici da se pripremi za ramazan. Prodavala se tradicionalna odjeća, tamjan i hrana, poput hurmi.

Tokom ramazana, Fondacija Prva hidžra će svake večeri obezbjeđivati besplatne iftare za zajednicu.

Ramazan ove godine

Rat Izraela i Hamasa koji je u toku rezultat je terorističkog napada 7. oktobra u kojem je Hamas prešao u Izrael, i ubio više od 1.200 ljudi i uzeo za taoce više od 240 civila. Izraelski vojni odgovor je ubio više od 30.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Pregovarači se zalažu za mogući prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa uoči početka ramazana.

XS
SM
MD
LG