Linkovi

Amerika kažnjava kineske proizvođače fentanila


Ilustracija
Ilustracija

Američke vlasti u utorak su objavile optužnice i sankcije protiv 14 pojedinaca i 14 kompanija iz Kine i Kanade zbog povezanosti sa uvozom fentanila u SAD. Riječ je o jednoj od najvećih akcija koju je američka administracija preduzela protiv ilegalne trgovine tom smrtonosnom drogom.

"Ovdje smo da uputimo poruku u ime vlade Sjedinjenih Država. Znamo ko je odgovoran za trovanje Amerikanaca fentanilom. Znamo da ovaj globalni lanac nabavke fentanila, koji rezultira smrću Amerikanaca, često počinje sa hemijskim kompanijama u Kini", rekao je novinarima američki sekretar za pravosuđe Merick Garland.

Američki Sekretarijat za finansije u saopštenju je naveo da je uveo sankcije protiv 28 osoba i entiteta umiješanih u međunarodnu trgovinu nelegalnim drogama, uključujući i jednu veliku mrežu sa sjedištem u Kini.

SAD: Preko 90 posto smrti od predoziranja je zbog fentanila
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Sekretarijat za pravosuđe također je otpečatio osam optužnica protiv kineskih kompanija i 12 zaposlenih koji se terete za krivična djela povezana sa proizvodnjom fentanila i metamfetamina, distribucijom sintetičkih opijata i prodajom nelegalnih hemikalija.

Niko od optuženih nije za sada uhapšen i kineska vlada nije sarađivala sa američkim vlastima u istrazi, rekao je Garland.

Portparol kineske ambasade u Washingt0nu rekao je da Kina snažno osuđuje potez SAD, da je kineska vlada zauzela čvrst stav o borbi protiv narkotika, ali da Amerika "sankcijama i klevetanjem" "ozbiljno podriva" saradnju dvije zemlje u toj oblasti.

Američki tužioci optužuju neke od hemijskih kompanija da isporučuju hemikalije koje se koriste za proizvodnju fentanila za SAD, korišćenjem lažnih oznaka za transport i drugih mehanizama. Druge isporuke slate su meksičkom narko kartelu Sinaloa.

Sekretarijat za finansije otpužio je kinesku mrežu da je odgovorna za proizvodnju i distribuciju fentanila, metamfetamina i hemikalija koje se koriste u proizvodnji ekstazija.

Sastojci za fentanil, ili takozvani prekursori, su hemikalije koje se koriste za proizvodnju sintetičkog opijata koji je doveo da rasta broja smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD poslednjih godina.

Sankcije, koje predviđaju zamrzavanje imovine ili zabranu poslovanja sa Amerikancima, takođe su uvedene protiv dva entiteta i jednog pojedinca iz Kanade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG