Linkovi

Amerika jača ekonomske sanckije prema Iranu


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Sjedinjene Države stežu svoje ekonomske sankcije protiv Irana, ukidajući u četvrtak olakšice koji su dozvoljavale nekim najvećim kupcima nafte da nastave svoje nabavke.

Sa istekom olakšica za osam kupaca, državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će Sjedinjene Države izvršiti "maksimalni pritisak" na iransku vladu.

State Department nazvao je potez ispunjavanjem obećanja koje je dala Trumpova administracija da će "svesti iranski izvoz nafte na nulu i uskratiti režim za prihode koji su mu potrebni za finansiranje terorizma i nasilnih ratova po inostranstvu".

Taj potez posljednji je u nizu mjera koje su Sjedinjene Države preduzele otkako je predsjednik Trump preuzeo dužnost obećavši da će se povući iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program, a za uzvrat predviđao olakšavanje ekononskih sankcija.

Trump je proglasio povlačenje u maju 2018, nove sankcije stupile su na snagu u novembru, dok su izuzeća po pitanju uvoza nafte na snazi bila za Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Tursku, Italiju i Grčku.

Od onda, Italija, Grčka i Tajvan obustavile su svoje narudžbine iranske nafte.

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh rekao je u srijedu da Sjedinjene Države neće biti u mogućnosti da svedu iranski izvoz nafte na nulu i da su preuveličane mogućnosti iranskih susjeda koji proizvode naftu da povećaju svoju proizvodnju dovoljno za nadomješćivanje iranske nafte ukoliko bi ona bila blokirana na tržištu.

Otkako je najavila prošlog mjeseca svoju namjeru da okonča olakšice za uvoz nafte, Trumpova administracija izražavala je uverenje da će zemlje poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata moći da nadomjeste svaki gubitak koji bi načinio nedostatak iranske nafte.

Turska i Kina napale su američke sankcije, ali nije jasno da li će nastaviti da kupuju iransku naftu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG