Linkovi

Amerika i Kina - obostran interes za uspješnu suradnju


Amerika i Kina - obostran interes za uspješnu suradnju
Amerika i Kina - obostran interes za uspješnu suradnju

Očekuje se da će razgovorima Obama-Hu dominirati ekonomska pitanja - vrijednost kineske valute, trgovinski protekcionizam te krađa intelektualnog vlasništva. Od političkih pitanja razgovarat će se o Sjevernoj Koreji, neširenju nuklearnog oružja te ljudskim pravima.

Predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao jutros razgovaraju u Bijeloj kući. Potom se sastaju s čelnicima poslovnih zajednica Sjedinjenih Država i Kine, a večeras će u Bijeloj kući u čast kineskog gosta biti priređena svečana večera.

Kineski predsjednik dočekan je u Bijeloj kući uz najviše državne počasti. Predsjednik Obama je naglasio važnost američko-kineske suradnje: "U vremenu kad neki dvoje u korist suradnje Sjedinjenih Država i Kine, ovaj posjet je prilika da se pokaže jednostavna istina: imamo ogroman ulog u uspjehu jedni drugih. U međusobno povezanom svijetu, u globalnoj ekonomiji, zemlje, uključujući naše dvije, bit će prosperitetnije i sigurnije kad međusobno surađuju."

Očekuje se da će razgovorima dominirati brojna ekonomska pitanja uključujući vrijednost kineske valute, trgovinski protekcionizam te krađa intelektualnog vlasništva. Od političkih pitanja razgovarat će se o Sjevernoj Koreji, neširenju nuklearnog oružja te ljudskim pravima.

U međuvremenu, nova anketa televizije ABC i dnevnika Washington Post pokazuje da su Amerikanci podijeljeni u vezi Kine: 47 posto smatra Kinu prijateljskom, a 44 neprijateljskom zemljom. 61 posto Amerikanaca vjeruje da Kina predstavlja ekonomsku prijetnju Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG