Linkovi

Amerikanci traže od Washingtona tješnje veze s Kinom, ali i oštriji stav po pitanju trgovine


Almaniya kansleri Angela Merkel və ABŞ dövlət katibi Con Kerri media mənsubları ilə danışırlar.  Berlin, 26 fevral, 2013.
Almaniya kansleri Angela Merkel və ABŞ dövlət katibi Con Kerri media mənsubları ilə danışırlar.  Berlin, 26 fevral, 2013.

Kineski predsjednik Hu Jintao stigao je u dvodnevni posjet Washingtonu u vrijeme kad sve veći broj Amerikanaca smatra Aziju najvažnijom regijom za Sjedinjene Države

Kineski predsjednik Hu Jintao stigao je u dvodnevni posjet Washingtonu u vrijeme kad sve veći broj Amerikanaca smatra Aziju najvažnijom regijom za Sjedinjene Države – to pokazuje nova anketa Istraživačkog centra Pew.

Kad u glavnom američkom gradu razgovarate s ljudima o odnosima Sjedinjenih Država i Kine, gospodarstvo i trgovina često se navode kao predmet za zabrinutost. David, koji radi za američku kopnenu vojsku na energetskim pitanjima, kaže da je važno što je predsjednik Hu stigao u Washington.

DAVID: Pogledajte njihovo gospodarstvo. Pogledajte koliko posuđujemo novaca iz Kine i kontrolu koju Kina može imati nad Sjedinjenim Državama zbog onog što im dugujemo tako da vjerujem kako je bitno da predsjednik Obama razgovara s njima.

Jedan žena u prolazu kaže da se nada da" nam neće podnijeti račun, mi im dugujemo mnogo novca". Ipak, bez obzira da li je Kina gospodarstvo u ekspanziji ili sve veća vojna sila, David kaže da Sjedinjene Države trebaju biti oprezne.

DAVID:: Mislim da postoje stvari zbog kojih bismo trebali biti zabrinuti, naravno, biti apsolutno zabrinuti i biti oprezni u tome kako poslujemo s Kinom kako ona sve više postaje sila na globalnoj pozornici.

Drugi primjećuju da dvije zemlje trebaju jedna drugu. Mabel Chu radi kao odvjetnica u američkog glavnom gradu.

MABEL CHU: Mislim da su u ovom trenutku odnosi puni napetosti, Ali misli da ove dvije zemlje trebaju surađivati jer imamo zajedničke interese.

Prema nedavnoj anketi Istraživačkog centra Pew gospodarska moć Kine najviše brine Amerikance. Ispitivanje pokazuje da američka javnost želi da predsjednik Obama zauzme oštriji stav po pitanju trgovine s Kinom i da promiče snažnije veze.

Carroll Doherty iz Istraživačkog centra Pew kaže da Amerikanci žele nešto što izgleda kao da je uzajamno suprotstavljeno.

Carroll Doherty: U biti oni žele sve. Želi izgraditi snažniji odnos, ali također žele da predsjednik zauzme oštriji stav oko trgovine, jer znaju da Kina ima ogromnu prednost u bilateralnoj razmjeni. Kad bi mogao ostvariti oba ova cilja, to bi bilo idealno iz perspektive javnosti.

Sa sve većim utjecajem Kine, raste i važnost cijele Azije. Prema ovom istraživanju, Azija je najvažnija regija na svijetu za Amerikance – stav koji je prije bio rezerviran za Europu.

Carroll Doherty: Devedesetih godina javnost je još uvijek gledala prema Europi, sad se Azija promatra kao važnija i mislim da to odražava globalnu realnost. Mislim da toga dolazi zbog uspona Kine, vjerojatno ne samo Kine, već i značajne uloge Južne Koreje i drugih azijskih zemalja.

Mnogi ispitanici promatraju Kinu kao najveću prijetnju Sjedinjenim Državama, odmah nakon Sjeverne Koreje i Irana. Međutim, kad se pitanje suzi, odgovaraju da Kinu promatraju kao ozbiljan problem, a ne izravnog neprijatelja.

David Haney iz savezne države Oregon kaže kako Kina nije zemlje koje se treba bojati u tradicionalnim militarističkom smislu.

David Haney: Mislim da trebamo biti prijatelji i da na tome trebamo raditi. Mislim da je to neobično, uzevši u obzir stil kineske vlade zajedno s kapitalističkim pristupom gospodarstvu, tako da je to zanimljivo promatrati. Svakako nije kao u doba Maoa. Ipak, mislim da trebamo ispružiti ruku i učiniti sve što je u našoj moći da budemo dobri prijatelji.

A to je ono što se očekivalo da će predsjednici Obama i Hu učiniti tijekom niza susreta u Washingtonu i svečanoj večeri u Bijeloj kući u čast kineskog predsjednika, prvoj takvoj u više od jednog desetljeća.

XS
SM
MD
LG