Linkovi

Amerika i 13 azijskih zemalja dogovorili Indo-pacifički ekonomski okvir


Predsjednik Joe Biden rukuje se s vijetnamskim predsjednikom Vo Van Thuongom tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, 16. novembar 2023., u San Franciscu. (AP Photo/Godofredo A. Vásquez)
Predsjednik Joe Biden rukuje se s vijetnamskim predsjednikom Vo Van Thuongom tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, 16. novembar 2023., u San Franciscu. (AP Photo/Godofredo A. Vásquez)

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je u četvrtak novi ekonomski sporazum između 14 zemalja Azije i Pacifika čiji je cilj da se suprotstavi kineskoj regionalnoj ekonomskoj dominaciji.

Rekao je da će se dokument koji su lideri potpisali na samitu APEK - koji nije formalni trgovinski sporazum - baviti ključnim pitanjima kao što su budućnost nestašice poluprovodnika tako što će poboljšati otpornost lanca snabdijevanja.

Cilj novog pakta - navelo je 14 lidera u zajedničkoj izjavi - jeste da "promoviše prava radnika, poveća naš kapacitet da spriječimo i reagujemo na poremećaje u lancu snabdijevanja, ojačamo našu saradnju na prelasku na čistu ekonomiju, borba protiv korupcije i poboljšanje efikasnosti poreske administracije".

Biden je, govoreći u četvrtak na samitu APEK-a u San Franciscu, priznao da pregovarači nisu uspjeli da postignu konsenzus o ključnom stubu prošlogodišnjeg Indo-pacifičkog ekonomskog okvira.

"Imamo još posla, ali smo napravili značajan napredak", rekao je on. "U rekordnom vremenu postigli smo konsenzus o tri stuba IPEF-a".

IPEF ima četiri stuba, sažeta kao trgovina, lanci snabdijevanja, čista energija i infrastruktura, porezi i borba protiv korupcije.

Predsednik SAD Joe Biden drži zdravicu tokom večere sa učesnicima Samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, u San Franciscu, 16. novembra 2023.
Predsednik SAD Joe Biden drži zdravicu tokom večere sa učesnicima Samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, u San Franciscu, 16. novembra 2023.

Biden je također najavio program rada sa "startupovima" na prikupljanju kapitala. Taj napor je zasnovan na američkom Partnerstvu za globalnu infrastrukturu i investicije, koje se smatra odgovorom SAD na kinesku Inicijativu "Pojas i put".

Ističući plan, Biden je također istakao značaj privatnog sektora SAD.

"Čuli ste svakog od mojih kolega kako povremeno kažu da se ovo ne može uraditi bez hiljada milijardi dolara ulaganja privatnog sektora, da se dočepaju ovoga i brzo da se toga dočepaju, kako bi im dali samopouzdanje da naprave te investicije", rekao je Biden.

"To će stvoriti niz projekata u partnerskim zemljama. Zatim će upariti finansiranje privatnog sektora sa ovim projektima, a tim investitorima iz privatnog sektora će uliti povjerenje da će njihova ulaganja biti izvršena po najvišim standardima. Ulaganje države nije dovoljno. Moramo da mobilišemo privatne investicije."

Kritičari kažu da novom ekonomskom sporazumu nedostaju odredbe o pristupu tržištu.

"Za zemlju kao što smo mi, moramo da imamo barem pristup tržištu", rekla je za Glas Amerike izvršna direktorica kompanije iz Indonezije Anindya Bakrie na marginama samita.

Joshua Kurlantzick, viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Savjetu za spoljne poslove, rekao je da je većina država jugoistočne Azije "neentuzijastična" u vezi sa sporazumom.

Suština je, rekao je, to što "to nije trgovinski sporazum, a SAD ne nude nikakav pristup tržištu u IPEF-u. A države jugoistočne Azije to mogu uporediti sa stvarnim trgovinskim sporazumima koji su u Aziji sklopljeni u posljednjih sedam godine, uključujući velike trgovinske dogovore čiji su potpisnici Kina, Južna Koreja, Japan i druge snažne ekonomije, kao i da je ASEAN usred toga".

Predsjednik SAD Joe Biden govori na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, 16. novembra 2023, u San Franciscu.
Predsjednik SAD Joe Biden govori na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, 16. novembra 2023, u San Franciscu.

Međutim, rekao je, "oni neće reći da Sjedinjene Države dolaze sa IPEF-om u posljednje dvije godine - mi to odbacujemo. Oni su srdačni i žele veće bezbjednosno prisustvo SAD".

Siobhan Das, izvršni direktor Američke malezijske privredne komore, zauzela je ružičastiji stav. "Zapravo vjerujem da je već bilo uspješno", rekla je ona. "Razgovarali ste sa 14 nacija u posljednjih 18 mjeseci – kako to može da ne bude uspjeh?"

Zack Cooper, specijalista za američku strategiju u Aziji pri Američkom institutu za preduzetništvo, rekao je za Glas Amerike u četvrtak, dok se 14 lidera osmehivalo i fotografisalo, da se "svi slažu da je indopacifički ekonomski okvir vjerovatno najbolji od Bidenove administracije za sada".

"Ali to svakako ne znači da su oni zadovoljni IPEF-om ili da će biti zadovoljni verzijom IPEF-a koju dobijaju u APEC-u, a koja ne uključuje trgovinu", rekao je on. "I zato je vjerovatno bolje išta nego ništa."

XS
SM
MD
LG