Linkovi

Američki zvaničnik: Prijetnja od domaćeg nasilnog ekstremizma u porastu


 Matthew Olsen, pomoćnik državnog tužioca Odjeljenja za nacionalnu sigurnost
 Matthew Olsen, pomoćnik državnog tužioca Odjeljenja za nacionalnu sigurnost

Prijetnja od domaćeg nasilnog ekstremizma (DVE) u Sjedinjenim Državama i dalje je visoka, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik američkog ministarstva pravde, odbacujući optužbe republikanaca da FBI povećava broj slučajeva iz političkih razloga.

"Ono što vam mogu reći je da je obavještajna zajednica procijenila da je prijetnja s kojom se suočavamo od domaćeg nasilnog ekstremizma povećana, i to je u skladu s onim što vidimo", rekao je Matthew Olsen, pomoćnik državnog tužioca Odjeljenja za nacionalnu sigurnost tokom saslušanja Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

Olsenovi komentari uslijedili su nakon što je predstavnik Jim Jordan, najviši republikanac u komisiji, ustvrdio da se "više uzbunjivača" obratilo republikancima iz Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, navodeći da službenici FBI-a vrše pritisak na terenske agente da slučajeve kategoriziraju kao domaći nasilni ekstremizam, iako nisu ispunili kriterijume za takvu klasifikaciju.

"Procjenjujete li brojke?" upitao je Jordan.

Olsen je odgovorio da nije upoznat sa optužbama.

Jordan, jedan od najotvorenijih kritičara kongresne istrage o pobuni na Capitolu 6. januara 2021. godine, prvi je iznio ove navode u srijedu u pismu direktoru FBI-a Christopher Wrayu. U njemu je naveo da agenti FBI-a "pojačavaju broj slučajeva DVE-a kako bi zadovoljili svoje nadređene" i zahtijevao dokumente i informacije vezane za istrage.

"Prema uzbunjivačima, FBI koristi ove metrike za dodjelu nagrada i unapređenja", napisao je Jordan. "Svaki uzbunjivač je to nazvao okruženjem 'pritiska' unutar FBI-a."

FBI nije odgovorio na zahtjev za komentar na Jordanove navode.

FBI definira domaće nasilne ekstremiste, ili DVE, kao "pojedince koji počine nasilna krivična djela u cilju ostvarivanja ideoloških ciljeva".

FBI prati nekoliko kategorija domaćih nasilnih ekstremista. Bijeli supremacisti i antivladine militarne formacije odgovorni su za većinu smrtonosnih napada posljednjih godina.

U svom pripremljenom svjedočenju, Olsen je rekao da su se istrage FBI-a o slučajevima domaćeg nasilnog ekstremizma više nego udvostručile od 2020. godine.

Stotine ovih slučajeva proizašle su iz napada bandi na američki Capitol 6. januara 2021. godine. FBI istražuje napad kao "domaći terorizam".

Prošlog septembra, Wray je rekao zakonodavcima da je broj aktivnih slučajeva domaćeg nasilnog terorizma skočio sa oko 1.000 početkom 2020. na 2.700, dok je broj slučajeva takozvanih domaćih nasilnih ekstremista ostao stabilan, na oko 1.000.

Do danas su federalni tužioci optužili više od 860 osoba u vezi s napadom 6. januara. Više od 350 ljudi je osuđeno ili priznalo krivicu po raznim optužbama.

XS
SM
MD
LG