Linkovi

Američki zvaničnici složni: Xi Jinping je diktator


Američki državni sekretar se rukuje sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom tokom nedavne posjete Kini.
Američki državni sekretar se rukuje sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom tokom nedavne posjete Kini.

Prije nekoliko dana, američki predsjednik Joe Biden opisao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga kao diktatora, a u nedjelju je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da se slaže s tom ocjenom.

Blinken, koji se nedavno sastao sa Xijem i drugim kineskim čelnicima u Pekingu kako bi razgovarali o odnosima zemalja, rekao je za CBS-ovu emisiju Face the Nation: "Predsjednik uvijek govori iskreno, govori direktno. On govori jasno i govori u ime svih nas."

Biden je nazvao Xija diktatorom na političkom prikupljanju sredstava prošle sedmice, a Kina je brzo odgovorila, rekavši da je komentar "očita politička provokacija".

"Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protivljenje", rekao je Mao Ning, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, na redovnom brifingu za medije prošle sedmice. "Američke primjedbe su krajnje apsurdne i neodgovorne."

Kineski zvaničnici razgovarali su o trgovinskim odnosima, kineskom špijunskom balonu koji je preletio SAD u februaru prije nego što je Biden naredio da ga obore, pomorskom prolazu kroz Tajvanski moreuz i drugim pitanjima.

"Glavna svrha [putovanja] je bila da se unese veća stabilnost u vezu", rekao je Blinken. "Imamo obavezu i mislim da Kina ima obavezu da odgovorno upravlja tim odnosom, kako bi se pobrinula da duboke razlike koje imamo ne dođu u sukob."

"Ali jedna od stvari koju sam rekao kineskim kolegama tokom ovog putovanja je da ćemo nastaviti da radimo i da govorimo stvari koje vam se ne sviđaju, baš kao što ćete bez sumnje i vi nastaviti da raditi i govoriti stvari koje nam se ne sviđaju", rekao je Blinken za CBS.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG