Linkovi

Američki zakonodavci postigli dogovor o budžetu od 1,6 hiljada milijardi dolara


Capitol Hill
Capitol Hill

Američki zastupnici objavili su u nedjelju dvostranački sporazum o finansijskim sredstvima za fiskalnu 2024. godinu koji označava korak prema sprječavanju zatvaranja vlade u godini predsjedničkih izbora.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanaca Mike Johnson i lideri demokrata u Kongresu su nakon sedmica pregovora objavili sporazum o približno 1,6 hiljada milijardi dolara federalne potrošnje.

Predsjednik Joe Biden je brzo to pozdravio, rekavši u izjavi da je sporazum „korak bliže sprječavanju zatvaranja vlade i zaštiti važnih nacionalnih prioriteta”.

Ali vremena je malo za rivalske stranke u Kongresu da se dogovore o pojedinostima o potrošnji i donesu zakon prije 19. januara, kada bi dijelovi savezne vlade ostali bez sredstava.

Sporazum, izgrađen na osnovu sporazuma koji su prošle godine sklopili tadašnji predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy i Bijela kuća, navodno uključuje povećanje potrošnje Pentagona na oko 886,3 milijarde dolara.

„Osiguravajući 772,7 milijardi dolara za diskreciono finansiranje bez odbrane, možemo zaštititi ključne domaće prioritete kao što su beneficije veterana, zdravstvena zaštita i pomoć u ishrani od drakonskih rezova koje traže desničarski ekstremisti”, lider većine u Senatu Chuck Schumer i najviši demokrat Hakeem Jeffries je rekao u zajedničkoj izjavi.

Biden u svojoj izjavi kaže da sporazum „odbacuje duboke rezove u programe na koje računaju vrijedne porodice i pruža put do usvajanja cjelogodišnjih računa o finansiranju koji služe za američki narod i koji su oslobođeni bilo kakve ekstremne politike”.

U svom pismu, Johnson je rekao da „konačne razine potrošnje neće zadovoljiti sve, i ne smanjuju potrošnju onoliko koliko bi mnogi od nas htjeli”.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG