Linkovi

Vrhovni sud SAD: Trump ima pravo na djelimični imunitet u slučaju miješanja u izbore 2020.


Pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa okupljaju se u Washingtonu, 6. januara 2021., s Trumpovom slikom prikazanom na megatronima.
Pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa okupljaju se u Washingtonu, 6. januara 2021., s Trumpovom slikom prikazanom na megatronima.

Vrhovni sud SAD presudio je da bivši predsjednici SAD-a imaju ograničen imunitet od krivičnog gonjenja.

U odluci 6-3, podijeljenoj po ideološkim linijama, sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država vratile su nižem sudu krivični postupak protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u kojem se tereti za planiranje rušenja predsjedničkih izbora prije četiri godine.

Većina sudija proglasila je da bivši predsjednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za svoja službena djela, ali nemaju imunitet za ono što se smatra neslužbenim.

Temelj američke jurisprudencije smatra da niko nije iznad zakona, da svi imaju iste slobode, ali i da su svi podložni krivičnom gonjenju zbog kršenja zakona.

U slučaju o kojem je sud odlučivao, Trump je iznio široku tvrdnju o imunitetu izvršne vlasti, da je u pokušaju da poništi svoj izborni poraz prije četiri godine, djelovao službeno kao predsjednik u pokušaju da podrži integritet ishoda, tvrdeći da je pobijedio , a ne da je za dlaku izgubio zbog neregularnosti glasanja i brojanja glasova.

Trump je izgubio pet desetina sudskih sporova tvrdeći da je prevaren zbog reizbora na drugi četverogodišnji mandat, do danas iznoseći istu lažnu tvrdnju i samo povremeno govoreći da je izgubio reizbor od demokrate Joea Bidena. Sada će se ponovo suočiti na izborima 5. novembra.

Specijalni savjetnik Ministarstva pravde Jack Smith optužio je Trumpa u optužnici od četiri tačke podignutoj u Washingtonu prije skoro godinu dana da je planirao poništiti izborni rezultat 2020., upuštajući se u zavjeru kako bi se smanjio njegov gubitak kako bi ostao na vlasti.

Smith je optužio Trumpa da je tražio da službenici Ministarstva pravde pomognu u potvrđivanju njegovih tvrdnji da ga je široko rasprostranjena prijevara spriječila da ponovo pobijedi na izborima. U optužnici se navodi da su on i ključni saradnici vršili pritisak na državne zakonodavce da sastave lažne liste birača govoreći da je pobijedio u državama u kojima je prebrojavanje glasova favoriziralo Bajdena.

Optužnica je izložila kako je Trump vršio pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da blokira ili odgodi ovjeru Bidenove pobjede dok je Kongres razmatrao konačno prebrojavanje glasova na američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine.

Trumpove pristalice okupljene ispred Kapitola u Washingtonu, 6. januara 2021. Demonstranti su, prije nego što su ih gomile upali u zgradu Kapitola, tvrdili, bez dokaza, da su demokrati varali na predsjedničkim izborima 2020. godine.
Trumpove pristalice okupljene ispred Kapitola u Washingtonu, 6. januara 2021. Demonstranti su, prije nego što su ih gomile upali u zgradu Kapitola, tvrdili, bez dokaza, da su demokrati varali na predsjedničkim izborima 2020. godine.

U SAD-u, ishod predsjedničkih izbora nije određen glasanjem naroda, već glasanjem u Elektorskom koledžu. Nacionalni izbori su, u stvari, glasanje od države do države u svakoj od 50 država, pri čemu najmnogoljudnije države imaju najviše elektorskih glasova.

Trump je u slučaju koji razmatra Vrhovni sud tvrdio da djela koja je poduzeo nisu bila krivična da bi ostao na vlasti, već radi zaštite integriteta izbora i da ne može biti krivično gonjen. Trumpovi advokati su tvrdili da su njegovi postupci "u srcu" Trumpovih "službenih odgovornosti kao predsjednika".

U jednom slučaju, njegovi advokati su čak tvrdili da se predsednik ne može krivično goniti zbog upotrebe vojske za ubistvo rivala osim ako prethodno nije opozvan u postupku u Kongresu.

U drugim sudskim odlukama odlučeno je da predsjednici imaju ograničen imunitet od građanskih tužbi kojima se osporavaju radnje koje su preduzeli.

Ali slučaj od ponedjeljka je prvi put da sud donosi odluku o predsjedničkom imunitetu jer se odnosi na navodne kriminalne radnje predsjednika, i kao takav bi mogao biti presedan i za sve buduće predsjednike, ne samo za Trumpa.

Kako se slučaj odvijao ranije ove godine, Trump je javno tvrdio na konferencijama za novinare i političkim skupovima da svi predsjednici SAD-a moraju imati imunitet od krivičnog djela nakon što su van funkcije, jer bi u suprotnom novoosnaženi politički rivali u Bijeloj kući odmah tražili da optuže svoje nekadašnje protivnike.

Trump je već osuđen za 34 optužbe za krivična djela na državnom sudu u New Yorku, a porota ga je krajem maja proglasila krivim za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi sakrio tajnu isplatu novca od 130.000 dolara porno zvijezdi neposredno prije njegove uspješne izborne kampanje za šutnju 2016. njena tvrdnja - koju je Trump demantovao - da je imala jednovečernji sastanak s njim 2006.

Trumpu se prijeti izricanje kazne 11. jula i može biti stavljen na uslovnu kaznu ili u zatvorsku kaznu do četiri godine.

XS
SM
MD
LG