Linkovi

Mornarica SAD: Dvojica nestalih pripadnika "foka" proglašeni mrtvim


Arhivska fotografija treninga američkih mornaričkih "foka" (Foto: AP)
Arhivska fotografija treninga američkih mornaričkih "foka" (Foto: AP)

Dvojica pripadnika američkih "mornaričkih foka" (SEAL), koji su nestali u Adenskom zalivu ranije ovog mjeseca nisu pronađeni i proglašeni su mrtvim, saopštili su vojni zvaničnici.

"Foke" su prijavljene kao nestale nakon što su se ukrcale na iranski brod u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, objavila je američka Centralna komanda na platformi X.

"Žalimo zbog gubitka naša dva ratnika iz Pomorskog specijalnog ratovanja i zauvijek ćemo poštovati njihovu žrtvu i primjer. Naše molitve su sa porodicama, prijateljima SEAL-a, američkom mornaricom i čitavom zajednicom specijalnih operacija tokom ovog vremena", rekao je u saopštenju komandant CENTCOM-a general Michael Erik Kurilla.

SAD su izvele niz napada na mete Huta kao odgovor na napade Huta na trgovačke brodove koji rade u Crvenom moru koji su poremetili globalnu trgovinu i izazvali strah od uskih grla u snabdijevanju.

Snage Centralne komande SAD u subotu su pogodile protivbrodsku raketu Huta koja je bila usmjerena ka Adenskom zalivu i spremna za lansiranje, saopštila je američka vojska.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG