Linkovi

Petorica američkih vojnika poginula u nesreći u Mediteranu


ARHIVA - Logo štava američke evropske komande u Štutgartu (Foto: AP Photo/Thomas Kienzle)
ARHIVA - Logo štava američke evropske komande u Štutgartu (Foto: AP Photo/Thomas Kienzle)

Petorica pripadnika američkih snaga za specijalne vojne operacija poginula su u petak kada se helikopter u kojem su letjeli srušio u Sredozemno more tokom obuke, saopšteno je iz Pentagona u nedelju.

Vojnici su učestvovali u "rutinskoj obuci letenja" kada je došlo do vanredne situacije u helikopteru MH-60 Blackhawk koja je dovela do nesreće, navodi se u saopštenju Sekretarijata za odbranu, objavljenom u ponedjeljak.

Sjedinjene Države su od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra rasporedile dva nosača aviona uz dodatne brodove i desetine letjelica u istočnom Mediteranu da bi osigurale da se sukob ne proširi.

Američka komanda za Evropu, koja nadgleda američke vojne operacije na evropskom kontinentu i u dijelovima Biskog istoka, prvobitno je u subotu potvrdila nesreću.

"Možemo definitivno da kažemo da je pad letjelice isključivo povezan sa obukom i da nema nagovještaja da je riječ o neprijateljskoj aktivnosti", saopšteno je iz komande.

Predsjednik Joe Biden u nedelju je izrazio saučešće porodicama žrtava za koje je Pentagon naveo da su bili dio prvog bataljona, 160. vazdušnog puka za specijalne operacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG