Linkovi

Američki istraživač spašen iz turske pećine više od nedelju dana nakon što se razbolio


Američki speleolog Mark Dickey, na nosilima, odnesen je u helikopter hitne pomoći dok se njegova operacija spašavanja uspješno završava u blizini Anamura u provinciji Mersin, južna Turska, 12. septembra 2023.
Američki speleolog Mark Dickey, na nosilima, odnesen je u helikopter hitne pomoći dok se njegova operacija spašavanja uspješno završava u blizini Anamura u provinciji Mersin, južna Turska, 12. septembra 2023.

Spasioci su izvukli američkog istraživača iz turske pećine rano u utorak, više od nedelju dana nakon što mu je ozbiljno pozlilo 1.000 metara ispod njenog ulaza, saopštila je Speleološka federacija Turske.

Timovi iz cijele Evrope požurili su u pećinu Morca u planinama Taurus na jugu Turske kako bi pomogli Marku Dickeyju, 40-godišnjem iskusnom speleologu koji se 2. septembra ozbiljno razbolio od krvarenja u želucu. Bio je u ekspediciji za mapiranje pećine, koja je treća po dubini u zemlji.

Dickey je bio previše slab da bi se sam popeo, pa su ga spasioci nosili uz pomoć nosila, često se zaustavljajući u privremenim kampovima postavljenim usput prije nego što je konačno stigao na površinu u utorak rano ujutro.

"Mark Dickey je izašao iz pećine Morca", navodi se u saopštenju speleološkog saveza. Rečeno je da je Dickey uklonjen sa posljednjeg izlaza iz pećine u utorak u 00:37 sati po lokalnom vremenu ili u 21:37 sati. GMT ponedeljak.

"On je dobro i zbrinjavaju ga radnici hitne medicinske pomoći u logoru iznad", navodi se u saopštenju.

Ležeći na nosilima okružen novinarima koji su pratili njegovo spašavanje, Dickey je opisao iskušenje kao "ludu, ludu avanturu".

"Nevjerovatno je ponovo biti iznad zemlje", rekao je on, zahvalivši turskoj vladi što mu je brzom reakcijom spasila život. On je takođe zahvalio međunarodnoj speleološkoj zajednici, turskim speleolozima i Mađarskom pećinskom spašavanju, između ostalih.

Amerikancu je prvi put u pećini ukazao pomoć mađarski doktor koji je 3. septembra sišao niz pećinu. Doktori i spasioci su se potom naizmjenično brinuli o njemu. Uzrok Dickeyeve bolesti nije bio jasan.

Diki je u utorak rekao da je u pećini počeo da izbacuje velike količine krvi.

"Počelo mi je bivati sve teže i došao sam do tačke kada sam pomislio 'neću živjeti'", rekao je novinarima.

Najveći izazovi za spasioce koji su ga izvukli iz pećine bili su strmi vertikalni dijelovi i navigacija kroz blato i vodu na niskim temperaturama u horizontalnim dijelovima. Postojao je i psihički danak boravka u mračnoj, vlažnoj pećini tokom dužeg vremenskog perioda.

U spašavanju je učestvovalo oko 190 stručnjaka iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske, uključujući ljekare, bolničare i iskusne speleologe. Ekipe koje su činili ljekar i još tri do četiri spasioca smjenjivali su se uz njega cijelo vrijeme.

Spasavanje je počelo u subotu nakon što su doktori, koji su davali tečnosti i krv, utvrdili da Dickey može napraviti težak uspon.

Prije nego što je evakuacija mogla početi, spasioci su prvo morali proširiti neke od uskih prolaza pećine, postaviti užad kako bi ga izvukli okomitim oknima na nosilima i usput uspostavili privremene kampove.

Dickey, koji je iz Croton-on-Hudsona, New York, poznati je istraživač pećina i sam pećinski spasilac koji je učestvovao u mnogim međunarodnim ekspedicijama.

On i još nekoliko ljudi u ekspediciji su mapirali pećinski sistem Morca dubok 1276 metara za Udruženje Anadolijske speleološke grupe. Dikiju je pozlilo 2. septembra, ali je trebalo do sljedećeg jutra da obavesti ljude iznad zemlje.

Turske vlasti stavile su na raspolaganje video poruku na kojoj se vidi kako Dickey stoji i kreće se u četvrtak. Dok je bio na oprezu i razgovarao, rekao je da nije "izliječen iznutra" i da mu je potrebna velika pomoć da izađe iz pećine.

Nakon njegovog spašavanja, šef turskog Predsjedništva za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama, Okay Memis, rekao je na konferenciji za novinare da je Dickeyjevo zdravlje "veoma dobro".

Evropska asocijacija za spašavanje u pećini saopštila je da su mnogi pećinski spasioci ostali u pećini kako bi uklonili konopac i opremu za spašavanje korištenu tokom operacije.

Udruženje je izrazilo "ogromnu zahvalnost brojnim pećinskim spasiocima iz sedam različitih zemalja koji su doprinijeli uspjehu ove akcije spašavanja iz pećina".

"Činjenica da je naš sin, Mark Dickey, preseljen iz pećine Morca u stabilnom stanju, neopisivo nam olakšava i ispunjava nas nevjerovatnom radošću", rekli su Markovi roditelji, Debbie i Andy Dickey.

XS
SM
MD
LG