Linkovi

Američki proizvođači automobila ulažu milijarde u rusko tržište automobilima


Ruski su automobili uvijek bili sinonim za nešto ružno, četvrtasto i glomazno, lako kvarljivo, nepouzdano. Sada, prodaja automobila je u porastu i strani proizvođači pokazuju zanimanje za ulaganje u rusku auto-industriju.

Iza uobičajenih ljepotica i općeg blještavila moskovskog Međunarodnog sajma automobila krije se ono najzanimljivije – Rusija je na putu da postane jedno od pet vodećih svjetskih automobilskih tržišta.

S prodajom u porastu u Rusiji i tromim tržištem u Evropi prošle godine, Rusija bi, do 2014. godine, mogla istisnuti Njemačku kao najveće tržište automobila. To bi od Rusije moglo napraviti četvrto u svijetu tržište automobila, iza Kine, SAD-a i Japana.

Ali Rusija je prije dva tjedna ušla u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Proizvođači automobila sada žure povećati proizvodnju unutar Rusije dok su jos zaštićeni tarifama.

Sva tri vodeća američka proizvođača – Ford, GM i Chrysler – kane uložiti po milijardu dolara u tvornice automobila u Rusiji.

Ted Cannis, predsjednik Ford Sollersa, kaže:
“Bili smo prvi ovdje, prije 10 godina, i proizveli preko 500.000 vozila. Rusija je ključna, vidimo za Ford mnogo potencijala. ”

James Bovenzi, predsjednik General Motorsa za Rusiju, kaže da GM planira podvostručiti proizvodnju u Rusiji u idućih 5 godina.
“General Motors smatra rusko tržište izuzetno vrijednim. Vidimo ga kao jedno od velikih svjetskih tržišta s tendencijom rasta.”

Da bi animirao javnost, GM je na svečano otvaranje svojeg pogona u Sankt Petersburgu, u lipnju, pozvao Henryja Kissingera.
S prošlogodišnjim porastom prodaje u Rusiji od 14%, prodavači muku muče da bi zadovoljili potražnju. U ovoj novoj prodavaonici Chryslera izvan Moskve, glavni i izvršni Chryslera za Rusiju John Stech kaže da novi automobili nailaze na veliki interes ruskih potrošača.
“Neko ih vrijeme nismo imali dovoljno. Sada imamo veću ponudu i to se odražava na aktivnost naših trgovaca.”

A ima i prostora za rast. Na svaka četiri Rusa dolazi po jedan automobil, to je negdje oko polovice prosjeka zapadne Evrope i Sjedinjenih Država.
Chris Weafer, strateg za Troika Dialog, kaže da ruski potrošači imaju novac u džepovima:
“Rusko je jedno od potrošačkih tržišta koje bilježi najbrži rast u svijetu, rezultat čvrstog rasta raspoloživog dohotka – oko 8.000 dolara ove godine, s predviđenim porastom na 12.000 dolara u idućih 4 do 5 godina. Ljudi imaju više novca za potrošačku robu.”

Bernard Sucher, dugogodišnji američki investitor i povremeni kritičar Rusije, porijeklom je iz Detroita, sjedišta triju velikih američkih proizvođača.
“Obavili su prilično dobar posao u ohrabrivanju svjetskih proizvođača i snabdjevača da izađu na rusko tržište i učine ga privlačnim stranim igračima, ali u isto vrijeme dali na znanje i da Rusija sama zadržava značajne proizvodne kapacitete. Dobra priča, u kojoj svatko ima koristi, dobro bi bilo vidjeti više toga.”

Sada, sa svim tim novim automobilima na ulicama, izazov je – izgraditi parkirališta i nove ceste.
XS
SM
MD
LG