Linkovi

Američki ambasador Eric Nelson zvanično preuzeo dužnost u Sarajevu


Američki ambasador Nelson predao akreditive
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Predaja akreditiva u Predsjedništvu BiH

Eric Nelson stigao je u BiH i danas je predao svoje akreditive ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, objavila je Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini

Nelson je akreditive uručio Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Tokom ceremonije, ambasador Nelson je naglasio: „Radujem se što ću voditi aktivnosti svoje Vlade na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine prava za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države i dalje će biti garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Drago mi je što ću s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, što su njeni zacrtani ciljevi.

U saopženju iz Ambasade SAD stoji da ambasador Nelson planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima Vlade Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme njegovog mandata u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku SAD-a te iskazao uvjerenje da će se bilateralni odnosi dvije zemlje u budućnosti razvijati na obostranu korist, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Dodik je informisao ambasadora Nelsona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, procesu uspostave vlasti, te o regionalnoj saradnji.

Istakao je da je budućnost BiH u EU i da su intenzivirane aktivnosti na pripremi dodatnih odgovora na Upitnik EK, koji bi mogli biti dostavljeni u narednim danima.

Predsjedavajući Dodik je kazao da u BiH nema konsezusa o članstvu u NATO-u, ali da BiH aktivno učestvuje u Partnerstvu za mir. Također je naglasio da BiH, koristeći instrumente Individualnog partnerskog programa, sprovodi neophodne reforme. Razgovarano je i o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u svijetu.

Predsjedavajući Dodik je kazao da će BiH i dalje biti dio koalicije za borbu protiv terorizma.

Ambasador Eric George Nelson je kazao da SAD i BiH imaju dobre bilateralne odnose i da će SAD podržavati sve aktivnosti BiH u cilju ispunjavanja uslova za kandidatski status u EU. Istakao je da će tokom svog mandata raditi na unapređenju prosperiteta, sigurnosti i poštovanja vladavine prava za dobrobit svih građana BiH.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poželio je uspjeh u radu ambasadoru SAD-a Ericu Georgeu Nelsonu.

XS
SM
MD
LG