Linkovi

Novi američki ambasador u BiH predao kopije akreditvnih pisama


Ambasador SAD u BiH Eric Nelson predaje kopije akreditvnih pisama Mirsadu Bešiću, šefu Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH
Ambasador SAD u BiH Eric Nelson predaje kopije akreditvnih pisama Mirsadu Bešiću, šefu Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH

Novi ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson predao je danas kopije akreditivnih pisama šefu odjela za Diplomatski protokol Ministarstva finansija BiH.

Nakon toga, ambasador Nelson će originalna akreditivna pisma predati članovima Predsjedništva BiH.

Nelson je stigao u nedjelju u Sarajevo i zamijenit će ambasadoricu Maureen Cormack. Uoči dolaska novi američki ambasador u BiH je uputio poruku građanima BiH.

Eric George Nelson na poziciju Ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini dolazi na prijedlog američkog Predsjednika Donalda Trumpa iz avgusta 2018. Senat je njegovo imenovanje potvrdio 02. januara 2019.

Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u State Departmentu u rangu ministra-savjetnika (Minister - Counselor) sa 35 godina diplomatske karijere.

Javnu službu je započeo kao volonter u Mirovnom korpusu u Liberiji (Zapadna Afrika). Diplomirao je na Univerzitetu Rice a magistrirao na Univerzitetu Teksas u gradu Austin.

Dobitnik je 13 nagrada za službu, uključujući i nagrade za tehnologiju, inovacije te međureligijski dijalog. Tečno govori Španski, Njemački i Italijanski.

Služio je u Kostariki, Pakistanu, Italiji, Meksiku, Dominikasnkoj Republici te u konzulatima SAD u Frankfurtu i Minhenu.

Nelson je potomak slovačkih i švedskih imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama.

XS
SM
MD
LG