Linkovi

Američke vojne baze širom Evrope alarmirane na mogući teroristički napad


Glavni ulaz u kasarnu američke vojske u Štutgartu, Njemačka, 28. novembra 2006., gdje se nalazi sjedište Evropske komande SAD-a (EUCOM). Američka vojska podigla je sigurnosne mjere zaštite koje preduzima u svojim bazama širom Evrope.
Glavni ulaz u kasarnu američke vojske u Štutgartu, Njemačka, 28. novembra 2006., gdje se nalazi sjedište Evropske komande SAD-a (EUCOM). Američka vojska podigla je sigurnosne mjere zaštite koje preduzima u svojim bazama širom Evrope.

Američke vojne baze i osoblje širom Evrope u pojačanoj su pripravnosti, nakon što su novi obavještajci upozorili na mogući teroristički napad na objekte ili osoblje.

Zvaničnik američke odbrane u ponedjeljak je potvrdio Glasu Amerike da su vojne instalacije širom američke Evropske komande (EUCOM) podignute u stanje zaštite "Čarli", što znači da je vjerovatna neka vrsta napada.

Zvaničnik nije elaborirao sadržaj obavještajnih podataka koji su doveli do promjene, iako su zvaničnici za borbu protiv terorizma iz više zemalja upozorili na povećanu prijetnju, uključujući neke oko predstojećih Ljetnih olimpijskih igara u Parizu.

Vojnici patroliraju duž gradilišta za predstojeće Olimpijske igre, u vrtovima Trocadero, 11. aprila 2024. u Parizu, Francuska.
Vojnici patroliraju duž gradilišta za predstojeće Olimpijske igre, u vrtovima Trocadero, 11. aprila 2024. u Parizu, Francuska.

U saopštenju EUCOM-a od ponedjeljka navodi se da su pojačane mjere sigurnosti rezultat kombinacije faktora.

Naše povećanje budnosti nije povezano ni s jednom prijetnjom, već iz zabrinutosti zbog kombinacije faktora kao što su tekući i predstojeći veliki javni forumi, uključujući Euro kup i Olimpijske igre, zajedno sa sve većom prijetnjom napada potencijalno loših akteri protiv raznih nevojnih ciljeva u Evropi”, navodi se u saopštenju.

EUCOM “savjetuje osoblju u evropskom teatru da bude budno i stalno na oprezu, uključujući prijavljivanje sumnjivih aktivnosti, praćenje putnih savjeta State Departmenta i provođenje opreznih mjera za smanjenje ličnog rizika”, dodaje se.

Zvaničnik američke odbrane je odvojeno rekao da vojska „poduzima dodatne korake kako bi osigurala [S. trupe] ostaju na oprezu tokom poslovnih i zabavnih aktivnosti.

U izvještaju koji je prošlog mjeseca izdala firma za cyber sigurnost Recorded Future upozorava se da, uprkos velikom riziku od cyber napada, najveća prijetnja Olimpijskim igrama u Parizu ostaje mogućnost terorističkih napada.

Francuske vlasti su već prekinule najmanje dvije odvojene terorističke zavjere. U jednom od slučajeva, 18-godišnji osumnjičeni optužen je za planiranje napada na jedan od stadiona koji služe kao olimpijski objekti, u ime Islamske države.

Najviši američki zvaničnici za borbu protiv terorizma također su priznali da teroristička grupa Islamska država, poznata kao IS ili ISIS, također dobiva na zamahu posljednjih mjeseci.

Velik dio zabrinutosti fokusiran je na afganistansku podružnicu grupe, poznatu kao IS-Khorasan.

"I ISIS i ISIS-Khorasan... pokazali su sposobnost i namjeru da izvode vanjske operacije", rekla je zamjenica savjetnika za domovinsku sigurnost Bijele kuće Jen Daskal na konferenciji za borbu protiv terorizma u Omahi, Nebraska, prošle sedmice.

Direktorica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Christine Abizaid također je upozorila na IS-Khorasan prošlog maja.

Ova sposobnost globalnog ISIS-ovog preduzeća, čak i bez teritorijalne čvrstoće, sposobnost da se virtuelno dopre do mreže pristalica, od kojih će neki izvesti napade, prilično je zabrinjavajuća“, rekla je ona na sigurnosnoj konferenciji u Dohi.

Abizaid je dalje nazvala sposobnost IS-Khorasana da se ponovo uspostavi u Afganistanu "vjerovatno najznačajnijom dodatnom sposobnošću koju smo vidjeli za globalnu mrežu ISIS-a u posljednje tri godine".

IS-Khorasan je preuzeo odgovornost za januarski napad na komemoraciju u Kermanu u Iranu, u kojem je poginulo oko 90 ljudi, kao i za martovski napad na moskovsku koncertnu dvoranu u kojem je ubijeno više od 140 ljudi.

Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma također su izrazili zabrinutost da je IS-Khorasan postao vještiji u korištenju transnacionalnih kriminalnih mreža i lanaca za krijumčarenje ljudi, uočavajući potencijalne zavjere za slanje svojih operativaca u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG