Linkovi

Očekivanja američke atletske ekipe veća nego prije četiri godine


Prva dama Michelle Obama u Londonu, u susretu s američkim atletičarkama
Prva dama Michelle Obama u Londonu, u susretu s američkim atletičarkama
Američka atletska ekipa smatra svoj nastup na Olimpijadi u Beijingu, 2008. godine, sa osvojenih sedam zlatnih, devet srebrnih i sedam brončanih medalja, ispod standarda. Članovi ekipe gaje veliku nadu da će na ovim Igrama imati daleko bolje rezultate…

Cilj za američku atletsku ekipu je – 30 medalja. Naravno, što više zlatnih, to bolje.
Na prošloj Olimpijadi, muški su atletičari osvojili četiri zlata; vjeruju da u Londonu mogu biti mnogo bolji.

Trener Andrew Valmon, i sam nosilac dva olimpijska zlata, u štafetama, daje svoju procjenu:
“Općenito smo jaki, kao ekipa… od sprinta, odnosno kratkih pruga, sve do maratona, ali i drugih atletskih disciplina. Uzbuđeni smo zbog te svestranosti, u smislu rezultata i medalja.”

Trener atletičarki Amy Dean jednako je optimistična kad je riječ o njenim sportašicama.
“Doista smatram da je ovo najjača ekipa s kojom sam ikada radila. Imam osjećaj da imamo puno iskustva, a imamo i novih ljudi, ali svjetski su prvaci i imaju dovoljno iskustva. Zbilja sam uzbuđena zbog ženske ekipe, zbog onoga što mislim da mogu postići.”

Jedna od njih je Allyson Felix, trostruka svjetska prvakinja, dvostruka pobjednica srebrne olimpijske medalje u utrci na 200 m i zlatne, u štafeti.
“Mislim da ću treći put imati sreće. Naravno, pritisak je veliki. Mislim, imam dvije srebrne medalje i bilo bi ludo misliti da ljudi od mene ne očekuju i više. Ipak, pokušavam se držati svojeg pravila, a to je – ne dopustiti da pritisak negativno djeluje na mene. I mislim da mi ove godine ide puno bolje.”

Jedna od atletičarki – Dawn Harper – ne dobija baš puno publiciteta iako je u Beijingu osvojila zlato na 100 m s preprekama. Ne može, kako sama kaže, dopustiti da ju to previše smeta.
“Da li to frustrira? Da, u nekom momentu. Ne mogu reći da ne frustrira. Ali, znate što – i to što ću vam reći je istina – zahvalna sam da sam uopće ovdje. Ništa od onoga što netko drugi dobije neće i ne može oduzeti od tog mojeg užitka.”

Jedan član muške ekipe koji dobija dovoljno pažnje 24-godišnji je Ashton Eaton. Eaton je bio drugi u desetoboju na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu , održanom u Južnoj Koreji, ali u lipnju, na predolimpijskim natjecanjima u Eugenu, u Oregonu, Eaton je pobjedio u desetoboju, postavivši svjetski rekord, od 9, 039 bodova, tek drugi čovjek u povijesti kojemu je uspjelo premašiti brojku od 9.000.

“Mislim da nije realistično vjerovati da bih mogao postići još jedan svjetski rekord, naročito na Olimpijskim igrama. Mnogo toga se može dogoditi, i u mentalnom i u fizičkom smislu, o čemu ja ništa ne mogu znati jer nikad se još nisam našao u takvoj situaciji. Zato, neću ići za svjetskim rekordom i ne očekujem ga.”

Ali na press-konferenciji Eatona su upravo to pitali – smatra li da može opet, na Olimpijadi, prijeći brojku od 9.000 bodova?
“Ne znam. Mislim da je moguće jer na Olimpijadi se očekuje više, ali svi ćemo se mi pokazati doraslima.”

To će i biti cilj ne samo članovima američke atletske ekipe, već i drugim ekipama na Ljetnoj Olimpijadi. Prva atletska natjecanja počinju u petak i trajat će sve do zadnjeg dana Olimpijade, 12. kolovoza.
XS
SM
MD
LG