Linkovi

Ukrajinski kontranapad na Herson koji su okupirali Rusi


Most Antonivski pogođen je ukrajinskim raketama, a predsednik Volodimir Zelenski je najavio da će biti izgrađen novi most
Most Antonivski pogođen je ukrajinskim raketama, a predsednik Volodimir Zelenski je najavio da će biti izgrađen novi most

Ukrajinci su izveli kontranapad kojim su odsjekli grad Herson, okupiran od strane Rusa, i ostavili hiljade ruskih vojnika zaglavljenih kod rijeke Dnjepar, saopštila je britanska obavještajna služba.

Ukrajina je saopštila da namjerava da povrati Herson, koji je u prvi danima rata pao u ruke Rusije.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske snage, vjerovatno raketama dugog dometa, uništile najmanje tri mosta preko Dnjepra.

"Ruska vojska, koja se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, sada je u vrlo ranjivoj poziciji", objavljeno je u redovnom izvještaju britanske službe i dodaje se da je Herson sada bukvalno odsječen od drugih teritorija koje su Rusi okupirali.

Oleksi Danilov, sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, napisao je ranije na Twitteru da Rusija koncentriše maksimalan broj vojnika u pravcu Hersona, ali nije dao detalje.

Oleksi Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da Rusija sprovodi "masovno raspoređivanje" trupa sa istoka ka jugu, što se smatra promjenom, jer se priprema za odbranu, a ne napad.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da će Ukrajina ponovo sagraditi most Antonivski preko Dnjepra i druge mostove u regionu.

Ruski zvaničnici su ranije saopštili da će vojska reku prelaziti preko pontonskih mostova ili brodom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG